Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Πώς στήθηκε η φάμπρικα των τυφλών στη Ζάκυνθο...



Αν και το Τμήμα Πρόνοιας ζητούσε εγγράφως να γίνει επανέλεγχος, όταν διαπίστωσε με έκπληξη ότι αυξανόταν εντυπωσιακά ο αριθμός των δικαιοδόχων του επιδόματος τυφλότητας, δεν έβρισκε ανταπόκριση από τον τότε νομάρχη, Διονύση Γάσπαρο.
Κοινό μυστικό, εδώ και πολύ καιρό, είναι...
ότι στο... νησί των «τυφλών» μοίραζαν στο ημίφως επιδόματα με «άγνωστα» ανταλλάγματα.

Το απόστημα μπορεί να έσπασε πριν από λίγους μήνες, αλλά για πολλά χρόνια ορισμένοι σιγοψιθύριζαν, ενώ οι αρμόδιες αρχές χτύπαγαν το... καμπανάκι, καθώς συν τοις άλλοις το κράτος έχανε εκατομμύρια ευρώ.

Πάνω από 600 ήταν αυτοί που εισέπρατταν το επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο, αποδεικνύοντας ότι εκτός από την προστατευόμενη χελώνα «καρέτα καρέτα» υπήρχαν και άλλοι «προστατευόμενοι» στηριζόμενοι σε «υψηλές πλάτες».

Οι «ταρίφες»
Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πόσοι από αυτούς δικαιούνταν το επίδομα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα «μυστήρια της Ζακύνθου» κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να αυξήσουν γεωμετρικά τους «τυφλούς».

Τα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων είναι πολλά, ενώ αρκετά λέγονται στην τοπική κοινωνία για τις «ταρίφες» που έπεφταν στο τραπέζι καθώς και ότι γρήγορα θα «ανοίξουν στόματα».

Η έρευνα
Το κουβάρι της... ιστορίας ξετυλίγεται πολλά χρόνια πίσω, καθώς όπως φαίνεται ήταν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση προς όφελος -οικονομικό μόνο;- ορισμένων... Αυτό προκύπτει -σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές- και μέσα από την έρευνα η οποία διενεργείται μετά την εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Η έρευνα διεξάγεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η απάτη καθώς μερικές εκατοντάδες λάμβαναν επί σειρά ετών προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, χωρίς να τα δικαιούνται, ύστερα από ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις.

Ρόλο-κλειδί στην ιστορία διαδραματίζει ο γιατρός που υπέγραφε τα σχετικά πιστοποιητικά, και ο οποίος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει στη θέση του.

Αρνητικές εισηγήσεις
Σημειώνεται ότι για να δοθεί το σχετικό επίδομα απαιτούνταν η χορήγηση πιστοποιητικού, συμπληρωμένου από οφθαλμίατρο κρατικού νοσοκομείου, Διευθυντή ή Επιμελητή Α'.

Το επίδομα χορηγούνταν από τον τότε νομάρχη Δ. Γάσπαρο παρά τις συνεχείς αρνητικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία ζητούσε επανέλεγχο όλων των αιτήσεων.

Ολα δείχνουν ότι η υπόθεση γυρνάει πολλά χρόνια πίσω, κάποιοι λένε ακόμη και από το 1988, ενώ πλέον από τους 616 που έχουν κληθεί να παραστούν αυτοπροσώπως στην Πάτρα, μόνο οι 318 εξετάστηκαν.

Από αυτούς που προσήλθαν μόλις οι 100 φαίνεται ότι δικαιούνταν το επίδομα τυφλότητας. Στο Τμήμα Πρόνοιας του νησιού από το 2001 άρχισαν να διαπιστώνουν με έκπληξη ότι αυξανόταν εντυπωσιακά ο αριθμός των δικαιοδόχων του επιδόματος τυφλότητας.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρόνοιας, Γιώργος Καράμπαμπας, από το 2003 ζητούσε με σειρά εγγράφων προς τη Νομαρχία -νομάρχης ήταν ο Διονύσης Γάσπαρος, που εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές της 6ης Μαΐου αλλά στις επαναληπτικές της 16ης Ιουνίου έχασε την έδρα από τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή- να γίνει επανέλεγχος σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Μπαράζ εγγράφων
Ο επανέλεγχος θα έπρεπε να γίνει στο νησί με άλλο γιατρό και εάν δεν υπήρχε στην πιο γειτονική νομαρχία, την Πάτρα. Το μπαράζ των εγγράφων για επανέλεγχο από το Τμήμα Πρόνοιας συνεχίσθηκε και το 2005, αλλά ο Διονύσης Γάσπαρος επί της ουσίας δεν απάντησε καθώς συνέχισε να υπογράφει - άγνωστο είναι εάν κάποιοι «κόπηκαν» και κάποιοι άλλοι πήραν το επίδομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 μέχρι και το 2010, το Τμήμα Πρόνοιας διαφωνούσε ουσιαστικά σε κάθε φάκελο που έφτανε στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς έθετε εγγράφως θέμα επανελέγχου.

Το 2008
Η επιτροπή ελέγχου των επιδομάτων δήλωσε παραίτηση

Το 2006 κατέφθασε στη Ζάκυνθο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας -μετά από καταγγελία κατοίκου του νησιού- αλλά δεν έγινε ουσιαστικός έλεγχος. «Ηλθαν, είδαν και απήλθαν» τονίζουν τοπικοί αξιωματούχοι. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος πλέον έχει περάσει από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Αγνωστοι λόγοι
Το 2008, μετά από συνεχείς οχλήσεις της υπηρεσίας, συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποια αποτελούνταν από έναν γιατρό οφθαλμίατρο και έναν αναπληρωτή με σκοπό να ελέγξει τους επιδοματούχους τυφλότητας. Για άγνωστους λόγους και οι δυο γιατροί παραιτήθηκαν...

Ο τότε νομάρχης κ. Γάσπαρος άρχισε να στέλνει για έλεγχο υποθέσεις, μετά τις εκλογές του 2009. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και όταν πλέον του απεύθυναν κατηγορίες - σφοδρή ήταν η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ - είχε πει ότι επειδή δεν συγκροτήθηκε η Υγειονομική Επιτροπή και οι αιτήσεις των επιδοματούχων τυφλότητας είχαν ήδη φτάσει τις 175, πριν την εκπνοή της νομαρχιακής θητείας του, δεν υπέγραψε κανένα σχετικό φάκελο.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι το 2010 το Τμήμα Πρόνοιας έστειλε σχετικό εμπιστευτικό έγγραφο στο Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με το οποίο ζητούσε να γίνει ο επανέλεγχος από επιτροπή γιατρών όμορης περιοχής. Πολύ αργότερα, ο υφ. Μάρκος Μπόλαρης αποκάλυψε «τα μυστήρια της Ζακύνθου» καθώς το 2% του πληθυσμού εμφανιζόταν ότι είναι τυφλό». Αίσθηση προκαλεί ότι από τους περίπου 1.300 επιδοματούχους ΑΜΕΑ της Πρόνοιας οι περίπου 625 λαμβάνουν επίδομα τυφλότητας.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ

Πολιτικές παρενέργειες και σφοδρές αντιπαραθέσεις προκάλεσε στο νησί η αποκάλυψη του σκανδάλου για τα επιδόματα τυφλότητας. Σκληρές ήταν οι αντιπαραθέσεις - κυρίως κατά τη διάρκεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς ο πρώην νομάρχης Διονύσης Γάσπαρος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Το ένα μέτωπο εκτυλίχθηκε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Διονύση Γάσπαρου και το άλλο μεταξύ του δημάρχου Ζακύνθου επίσης με τον Γάσπαρο. Ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης κατηγόρησε τον κ. Γάσπαρο ότι με τη συναίνεσή του έπαιρναν το επίδομα άτομα που δεν είχαν πρόβλημα υγείας και ότι παρά τα έγγραφα που είχε στείλει ο τότε προϊστάμενος της πρόνοιας Γιώργος Καράμπαμπας για επανέλεγχο, ο τότε νομάρχης κ. Γάσπαρος δεν το έπραξε διότι το χρησιμοποιούσε πολιτικά προς όφελός του. Ο πρώην νομάρχης μεσούσης της προεκλογικής περιόδου ανταπάντησε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον κ. Μποζίκη ότι θέλουν να τεθεί εκτός πολιτικής μάχης, κάνοντας λόγο για χαλκευμένες κατηγορίες και πως «βιάζονται άνθρωποι στον βωμό μιας πολιτικάντικης σκοπιμότητας».

ΣΤΡΑΤΟΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ

Για την τελευταία πράξη του σκανδάλου παροχής πιστοποιητικών τυφλότητας, τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, επεσήμανε ο βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή, λειτούργησε εδώ και χρόνια ανεξέλεγκτο ένα κύκλωμα, προσπορίζοντας οφέλη, ενώ όσοι έπαιρναν παράνομα τα επιδόματα μετατράπηκαν σε κομματικό και προσωπικό στρατό του κ. Γάσπαρου.
ethnos.gr