Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Δημοψήφισμα για το μέλλον των νησιών Φόκλαντ

 


 


   Oι κάτοικοι των νησιών Φόκλαντ, που διεκδικούνται από την Αργεντινή, καλούνται να συμμετάσχουν σήμερα σε δημοψήφισμα με το οποίο θα κριθεί αν θα παραμείνουν υπό βρετανική κυριαρχία. Περί τους 1.672 ψηφοφόρους θα προσέλθουν στις κάλπες, αποφασίζοντας για τους συνολικά 2.900 κατοίκους των νησιών.



Η Αργεντινή εξακολουθεί να εγείρει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νησιά που 31 χρόνια νωρίτερα είχαν γίνει θέατρο αιματηρών μαχών επί 74 ημέρες, πριν οι βρετανικές δυνάμεις υποχρεώσουν τους Αργεντινούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν τα νησιά.
Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ελήφθη μετά τις συνεχιζόμενες πιέσεις της Αργεντινής αναφορικά με τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις Μαλβίνες (Las Malvinas) - όπως ονομάζει τα Φόκλαντ. Με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Αργεντινή, αλλά και τη μακρόχρονη βρετανική παρουσία στα νησιά, οι προβλέψεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σαρωτικά υπέρ της συνέχισης της βρετανικής κυριαρχίας.


Η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner πάντως, έχει δηλώσει πως «οι απόψεις των κατοίκων των νησιών δεν έχουν σχέση με το ζήτημα των κυριαρχικών δικιαωμάτων»
Η πρόεδρος της Αργεντινής Cristina Fernandez de Kirchner πάντως, έχει δηλώσει πως «οι απόψεις των κατοίκων των νησιών δεν έχουν σχέση με το ζήτημα των κυριαρχικών δικιαωμάτων»
Οι βρετανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει τα Φόκλαντ μετά την εισβολή των Αργεντινών, οι οποίοι διεκδικούν τα νησιά βάσει «συνταγματικής επιταγής».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC Caroline Wyatt από το Πορτ Στάνλεϊ, σε όλα τα καφέ και τα καταστήματα της πρωτεύουσας κυματίζουν οι βρετανικές σημαίες, τονίζοντας το αίσθημα πως η πλειοψηφία των κατοίκων είναι υπέρ της παραμονής υπό βρετανική διακυβέρνηση. Τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχουν κληθεί να την παρακολουθήσουν διεθνείς παρατηρητές.

Τα δύο διαφορετικά επιχειρήματα: οι Αργεντινοί υποστηρίζουν ότι κληρονόμησαν τα νησιά από τον ισπανικό θρόνο το 1767 και τα νησιά καταλήφθηκαν από τους Βρετανούς το 1833. Οι δε Βρετανοί, ότι πολύ νωρίτερα είχαν αποικίσει τα νησιά και ουδέποτε εγκατέλειψαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Υποστηρίζουν ακόμα ότι πριν από το 1833 τα νησιά ήταν ακατοίκητα.

• 1765: Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ.

• 1774: Οι Βρετανοί αποσύρουν τους κατοίκους τους, αλλά εξακολουθούν να διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά.

• 1820: Η μόλις ανεξαρτητοποιηθείσα Αργεντινή διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά Μαλβίνας.

• 1833: Η Βρετανία επιστρέφει, θέτει υπό τον έλεγχό της τα νησιά και διεκδικεί πάλι τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

• 1965: Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει το ζήτημα «πρόβλημα αποικιοκρατικό».

• 1982: Αργεντινοί στρατιώτες εισβάλλουν στα νησιά και ξεσπούν αιματηρές μάχες.

• 2009: Η Βρετανία απορρίπτει το αίτημα της Αργεντινής να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το μέλλον των νησιών.

Υπάρχουν, όμως, και πολίτες της Αργεντινής που κατοικούν στα νησιά και έχουν δικαίωμα ψήφου.

Βρετανοί στρατιώτες στα Φοκλαντς το 1982
Βρετανοί στρατιώτες στα Φοκλαντς το 1982
Οι δυνάμεις της Αργεντινής είχαν εισβάλει στα νησιά στις 2 Απριλίου 1982 τα ξημερώματα, καταλαμβάνοντας το Πορτ Στάνλεϊ και υποχρεώνοντας τη βρετανική φρουρά να παραδοθεί. Στον πόλεμο που ακολούθησε και κράτησε δύο και πλέον μήνες, έχασαν τη ζωή τους 255 Βρετανοί και περίπου 650 Aργεντινοί στρατιώτες.
Πηγή: BBC
Κώστας Μπετινάκης