Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013


Πάμπολλες οι χάρες του όμορφου αυτού νησιού των Κυκλάδων, αφού η Μεγαλόχαρη και τα πανέμορφα νησιά της είναι μόνο λίγοι από τους λόγους, που άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την Τήνο όλο το χρόνο.

Η αληθινή Τήνος, η «χειροποίητη» όπως την αποκάλεσε ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, βρίσκεται ωστόσο στην ενδοχώρα καλώντας σας να ανακαλύψετε τις ομορφιές και τον πολιτισμό της! Πριν ξεκινήσετε την περιήγησή σας, θυμηθείτε πως η Τήνος είναι ένα νησί που αξίζει τον κόπο να το γυρίσετε ολόκληρο. Με τις υπέροχες παραλίες και τους 40 παραδοσιακούς οικισμούς, το νησί αυτό σας προσφέρει απεριόριστες επιλογές και αναμφισβήτητα θα γοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς! 

Την πανελλήνια εορτή της Παναγίας στην Τήνο το Δεκαπενταύγουστο πλαισιώνουν όλο το καλοκαίρι μικρά πανηγύρια (του Τσικνιά στα εννιάμερα της Παναγίας), φεστιβάλ (του Εξώμβουργου) και χαρακτηριστικές γιορτές γαστρονομίας, όπως της Αγκινάρας, του Ρακιού (στο Φαλατάδο) και του Μελιού (στον Κάμπο). Μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι Τηνιακοί καλλιτέχνες, γλύπτες και ζωγράφοι, που κατέκτησαν με την τέχνη τους όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ο Γύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης και ο Σώχος. Απολαύστε τις διακοπές σας στα χωριά της Τήνου, όπως μας ξεναγεί σε αυτά το Visit Greece.

Τα γραφικά χωριά της Τήνου

Η Τήνος φημίζεται για τα όμορφα και γραφικά χωριά της και αποτελεί δύσκολο εγχείρημα όταν την επισκέπτεται κανείς να επιλέξει ποιά θα επισκεφτεί. Είναι σίγουρο πως κάθε ένα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, ωστόσο, αν η απόδρασή σας είναι ολιγοήμερη και αναγκαστείτε να επιλέξετε αυστηρά, κρατήστε σημειώσεις: Η Καρδιανή βρίσκεται σχεδόν στην καρδιά της Τήνου. Καταπράσινη, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και πολλά τρεχούμενα νερά θα σας μαγέψει με την ξεχωριστή της αρχιτεκτονική και τις καταγάλανες παραλίες της.
Περιδιαβαίνοντας τα γραφικά σοκάκια της, κάθε γωνιά του χωριού θα σας φανερώνει την καλλιτεχνική φύση των Καρδιανιωτών αλλά και τη ζεστή τους φιλοξενία. Οι μαρμάρινες βρύσες, το σιντριβάνι, τα υπέρθυρα και οι μαρμάρινοι φεγγίτες δίνουν μοναδικό χαρακτήρα στο χωριό, που χτίστηκε με τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής. Ανάμεσα στα παλαιότερα «στολίδια» του συγκαταλέγονται η εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου με τη βρύση της, αλλά και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Όλο το χρόνο λειτουργεί καφενείο και τους θερινούς μήνες τόσο στο χωριό όσο και στον όρμο Γιαννάκη ταβέρνες με εκλεκτούς μεζέδες. Μετά την Καρδιανή, το επόμενο μεγάλο χωριό που θα συναντήσετε είναι τα Υστέρνια.
Γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στα Μεροβίγλια, στο δυτικό μέρος του νησιού και 20 χιλιόμετρα μακριά από την Χώρα της Τήνου, δίκαια θα μπορούσε να κερδίσει τον τίτλο του ομορφότερου χωριού της Τήνου. Παραδοσιακά, κατοικείται από τεχνίτες μαρμαράδες. Με μια μικρή βόλτα στα στενά των Υστερνίων θα εντοπίσετε τα εργαστήριά τους, αλλά και το Μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών, που αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε για να έχετε μια πιο «συμπυκνωμένη» άποψη της τηνιακής τέχνης.
Μαρμαρόστρωτα δρομάκια, οδηγούν στα «ενδότερα» του χωριού, με τις καμάρες, τις αυλές, τα δίπατα σπίτια, στολισμένα με τα μαρμάρινα υπέρθυρα. Επιπλέον, τα Υστέρνια χαρακτηρίζονται ως «μπαλκόνι στο Αιγαίο» αφού η θέα από εδώ στη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι πραγματικά μοναδική. Από τα Υστέρνια ένας δρόμος οδηγεί στη θάλασσα, στον Όρμο των Υστερνίων. Θέρετρο με ωραία παραλία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ψαροταβέρνες.
Ο παλιός μαρμαρόστρωτος δρόμος που συνδέει τον Όρμο με τα Υστέρνια αποτελεί επίσης πρόκληση για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ο Πύργος, το δεύτερο χωριό που θα συναντήσετε μετά την Καρδιανή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού. Δεν ερημώνει ποτέ, ακόμα και το χειμώνα, καθώς εδώ βρίσκεται η Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου.
Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Χαλεπά και το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών. Από τον Πύργο συνεχίζοντας το δρόμο σας, θα κατηφορίσετε προς τον Πάνορμο, γραφικό ψαροχώρι όπου μπορείτε να φάτε καλό ψάρι, να πιείτε καφέ και να κάνετε τις βόλτες, με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου!
Αν ο Πύργος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, ο Βωλάξ είναι ένα από τα γραφικότερα! Κρυμμένο ανάμεσα σε στρογγυλούς γρανιτένιους ογκόλιθους, το χωριό αυτό θα σας εντυπωσιάσει από το μοναδικής ομορφιάς τοπίο το οποίο μάλιστα προσφέρεται και για αναρρίχηση υψηλών προδιαγραφών.
Είτε πρόκειται για βροχή μετεωριτών είτε για θαλάσσια βράχια, περπατήστε ανάμεσα τους, έχοντας αφήσει το όχημα σας στο μικρό ομώνυμο οικισμό. Η επαφή σας με τις ζεστές πέτρες σίγουρα θα σας συγκινήσει. Την άνοιξη, το τοπίο στολίζεται με κίτρινα αγριολούλουδα. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το χωριό αυτό απόγευμα και να θαυμάσετε ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα στην Τήνο. Προχωρήστε στα δρομάκια του χωριού, όπου μπορείτε να χαζέψετε τους καλαθοπλέκτες στα εργαστήριά τους και να αγοράσετε από εκεί τα σουβενίρ σας.
Ο Αρνάδος, το χωρίο με το μεγαλύτερο υψόμετρο, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Κεχροβούνι, κοντά στη ομώνυμη Μονή. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο του χωριού και να γευτείτε με μαγευτική πανοραμική θέα στο Αιγαίο την κλασική τηνιακή κουζίνα με κρέας και νόστιμα υλικά τοπικής παραγωγής.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Μονή του Κεχροβουνίου, (10ου αι.), ένα μεγάλο οικοδόμημα που δίνει την εντύπωση οχυρωμένου χωριού. Εκεί, βρίσκεται κελί της μοναχής Πελαγίας, καθώς και Μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται αρκετές αξιόλογες εικόνες του 18ου και του 19ου αι. και άλλα σημαντικά κειμήλια.
Η Καλλονή είναι ένα χωριό με ελαιώνες και κήπους γεμάτους αγκινάρες, εσπεριδοειδή και λαχανικά. Κάντε ένα περίπατο μέχρι την εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία.
Από το μεγάλο της προαύλιο με το βοτσαλωτό μωσαϊκό μπορεί κανείς να δει το χωριό και την παραλία της Κολυμπήθρας. Το χωριό της Κώμης βρίσκεται στην αρχή μιας εύφορης πεδιάδας, που απλώνεται μέχρι τη θάλασσα. Ψηλές καλαμιές προστατεύουν τα χωράφια από τον αέρα. Σε καθεμιά από τις δυο εισόδους του χωριού υπάρχει μια εκκλησία με τη γραφική πλατεία της. Ένα μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο χωριό της Περάστρας.

news.gr