Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της αστυνομίας

 

  Κριτική Γιακουμάτου για τη συμπεριφορά αστυνομικών σε ηλικιωμένη γυναίκα με αλτσχάιμερ

   Υπερψηφίστηκε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 
 

Μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, κάνοντας δεκτά σχετικά αιτήματα κομμάτων και αρμόδιων φορέων, το νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ 19 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σε άλλα 34 άρθρα, δήλωσαν «παρών».

ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται επί των άρθρων του στην Ολομέλεια.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ανοικτός για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές μέχρι τη συζήτησή του στην Ολομέλεια η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Πάντως, επιφυλάξεις, επικρίσεις και ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις εξέφρασαν όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.

Ιδιαίτερα από τη ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ηλίας Βλαχογιάννης όσο και οι βουλευτές Αθανάσιος Νταβλούρος και Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησαν να επανεξεταστεί η διάταξη που αφορά την καθετοποίηση αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση περιστατικών.

Ο κ. Βλαχογιάννης, όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε την ανάγκη να «αρχίσει ένας ευρύτατος διάλογος για την καθετοποίηση ενώ ο κ. Νταβλούρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κρατώ επιφύλαξη. Δεν μπορώ να συναινέσω στη δημιουργία μιας υδροκέφαλης και κατακερματισμένης εποπτικής αστυνομίας. Ζητάμε η καθετοποίηση να είναι μέχρι επιπέδου γενικού διευθυντή της αστυνομίας».

Παράλληλα έδωσαν έμφαση στο θέμα της μονιμοποίησης του προσωπικού πενταετούς θητείας του Πυροσβεστικού Σώματος ζητώντας να υπάρχει ρητή αποσαφήνιση στο νομοσχέδιο.

Για ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών μίλησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να προβλεφθεί επαρκής μεταβατική περίοδος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, για να μπορέσουν όπως είπε, τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι υπηρεσίες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ, κριτική στον υπουργό Δημόσιας Τάξης άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, με αφορμή τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σε ηλικιωμένη γυναίκα με αλτσχάιμερ, που χρωστούσε στην εφορία.

Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο, ο οποίος επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όταν η αστυνομία που κλήθηκε από περίοικους, μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα την ηλικιωμένη και διαπίστωσε ότι χρωστούσε ένα ποσό στην εφορία, την έβαλε στο κρατητήριο ενώ όταν έπεσε και χτύπησε τη μετέφερε στο νοσοκομείο όπου την φρουρούσε μέχρι το πρωί πριν την οδηγήσει στον εισαγγελέα.

«Ρωτάω κύριε υπουργέ: Οι αστυνομικοί έπραξαν νόμιμα, Ηθικά όμως; Ή ο υπουργός έχασε τον έλεγχο και δεν γνωρίζει τι γίνεται από κάτω, ή το γνωρίζει», σχολίασε ο κ. Γιακουμάτος.

Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό να προσέξει γιατί όπως είπε, στην αστυνομία λειτουργούν ορισμένοι «ως κυπατζίδικα παρακλάδια» ενώ έκανε λόγο, «για παρακλάδι στοχευμένης παρακρατικής βίας».

«Αντί να κυνηγά τη γιαγιά που χρωστά 4.000-5.000 ευρώ να βρει αυτούς από τη λίστα Λαγκάρντ», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.