Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Προς πώληση το «στοιχειωμένο νησί» της Ιταλίας

 

 

     Μισό δισ. φιλοδοξεί να συγκεντρώσει η ιταλική κυβέρνηση

   

     Το παρελθόν του το βαραίνει τόσο που για χρόνια κανένας επισκέπτης δεν πάτησε το πόδι του στο νησί Poveglia, στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας.  


Πλέον ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη του κόσμου βγαίνει προς πώληση καθώς η ιταλική κυβέρνηση αναζητεί χρήματα για να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μην τρομοκρατηθούν από την ιστορία του νησιού. Όταν η Ιταλία δοκιμάστηκε από ξέσπασμα βουβωνικής πανώλης χιλιάδες νεκροί αλλά και ζωντανοί ασθενείς εγκαταλείφθηκαν στο νησί για να θαφτούν, να καούν ή απλά να πεθάνουν.

Αιώνες αργότερα χτίστηκε στο νησί ψυχιατρική κλινική όπου όμως ο γιατρός βασάνιζε ασθενείς με μη απαραίτητες λοβοτομές! Ο θρύλος λέει πως κυνηγημένος από τα φαντάσματα των θυμάτων του, πήδηξε στο κενό από την ταράτσα της κλινικής.

Το νησί, σύμφωνα με τη Daily Mail, είναι ακατοίκητο και δεν επιτρέπονται επισκέπτες. Μόνοι «κάτοικοι» τα ερείπια του νοσοκομείου, μιας εκκλησίας κι ενός κρεματορίου.

Μελετητές μεταφυσικής δραστηριότητας ισχυρίζονται πάντως πως το μέρος είναι, στο πεδίο αυτό, πολύ ενεργό.
Οι κάτοικοι της Βενετίας είναι βαθιά προκατειλημμένοι για το νησί και το θεωρούν καθαρτήριο ψυχών. «Όταν ένας κακός άνθρωπος πεθαίνει πηγαίνει στην Poveglia», λέει ένας ντόπιος.

Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει η δυνατότητα του νησιού να φιλοξενήσει ένα ιδιαίτερο πολυτελές ξενοδοχείο να τραβήξει την προσοχή των επενδυτών και προσφέρει leasing 99 ετών για την ανάπτυξη και νέα χρήση του νησιού. Μεταξύ άλλων θα διατεθούν ένα κάστρο του 15ου αιώνα κι ένα εντυπωσιακό μοναστήρι, καθώς η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση 150 κρατικών περιουσιακών στοιχείων.