Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


Το Σάββατο 12/4/2014 παρευρέθηκα στην ΕΚΑΒΗ σε μια συναρπαστική, συγκινησιακή δημόσια ημερίδα – εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού σύσσωμοι οι ποντιακοί σύλλογοι του Ν. Πιερίας με δυο εξαίρετους ομιλητές τον Σαϊτ Τσετίνογλου συγγραφέας-δημοσιογράφος από την Τουρκία και τον Θεοφάνη Μαλκίδη από τη Θράκη, μέλος Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών. 

Θέμα: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1994-2014. Είκοσι χρόνια μετά την απόφαση της Βουλής, με διακεκριμένους Τούρκους ομιλητές, αγωνιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραγκίπ Ζαράκογλου υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2012.
Η εκπληκτική παρουσίαση και ο συντονισμός της ημερίδας με γλαφυρό λόγο και τρόπο μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή σε μια μαύρη σελίδα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν οι εισηγητές που με εύστοχο τρόπο έδωσαν μια άλλη διάσταση στην έννοια του ποντιακού στοιχείου αρκετά χρόνια πριν.
Όσο καλύτερα γνωρίζουμε το χθες τόσο καλύτερα κατανοούμε το σήμερα και τόσο πιο σταθερά και σίγουρα βαδίζουμε στο αύριο…
Με εκτίμηση
Βασίλης Τσακιρίδης
Δ/ντής 1ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης