Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πασχαλινά έθιμα που ξεχωρίζουν σε όλη την Ελλάδα!






    Στην Τσακωνιά Αρκαδίας φωτίζεται ο ουρανός το βράδυ της Ανάστασης, αφού τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Τα παιδιά από τις 5 ενορίες της περιοχής συναγωνίζονται στις επιτυχείς «πτήσεις» των χρωματιστών φωτεινών αερόστατων. 

Τα αερόστατα φωτίζουν τον ουρανό ενώ παράλληλα το ευαγγέλιο διαβάζεται και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Στην Κέρκυρα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κερκυραϊκοί μπότηδες σκάνε στους δρόμους!

Μπότηδες είναι τα κανάτια που σύμφωνα με το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης πετιούνται από τα μπαλκόνια των καντουνιών. Στην εκκλησία της Παναγιάς των Ξένων γίνεται τεχνητός σεισμός, σαν αναφορά στον σεισμό που έγινε σύμφωνα με την Βίβλο στον τάφο του Ιησού, ενώ στην συνέχεια, οι κερκυραϊκές φιλαρμονικές γεμίζουν μουσική τους δρόμους.

Η Χίος κάθε χρόνο δημιουργεί ένα υπερθέαμα- μια μάχη των ενοριών με ρουκέτες.

Η συνήθεια ξεκίνησε επί Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.

Στη Σχοινούσα ανήμερα το Πάσχα όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και παίζουν «μπίλιους».

Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει το έθιμο του "σαϊτοπόλεμου". Οι διαγωνιζόμενοι οπλισμένοι με σαΐτες που φτιάχνουν γεμίζοντας με μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και δημιουργούν ένα υπερθέαμα!

Τη Μεγάλη Παρασκευή στον Τυρό της Αρκαδίας το βράδυ γίνεται η περιφορά των Επιταφίων στην παραλιακή οδό με φωταγωγημένα καΐκια και σκάφη να τους συνοδεύουν. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ακολουθε΄το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πυροτεχνημάτων. Τη νύχτα της Ανάστασης τα παιδιά ρίχνουν στη θάλασσα χιλιάδες κεριά που συμβολίζουν τις χαμένες ψυχές των Τσακώνων ναυτικών και ψαράδων!

Στην Πάτμο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια το έθιμο του "νιπτήρα" μια αναπαράσταση του Νιπτήρα που τέλεσε ο Ιησούς στους μαθητές του μετά το Μυστικό Δείπνο. Τους ρόλους των 12 Αποστόλων υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και το ρόλο του Χριστού ο ηγούμενος της Μονής Θεολόγου, ενώ το ρόλο του Ευαγγελιστή ένας κληρικός.

Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ αλώνι», που γιορτάζεται την Τρίτη του Πάσχα. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση οι πρεσβύτεροι αρχίζουν τον χορό και πιάνονται και όλοι οι κάτοικοι και χορεύουν.

Στην Κύθνο, έχουν το έθιμο της «κούνιας», η οποία στήνεται το Πάσχα. Στην κούνια κουνιούνται εναλλάξ αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με το έθιμο, όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται ενώπιων Θεού και ανθρώπων, για γάμο.

Στην Αμοργό το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές πλάθουν κουλουράκια σε ανθρωπόμορφα σχήματα τα «λαζαράκια» ή «κουκλάκια», τη Μεγάλη Παρασκευή προσφέρονται ψωμί, ελιές και νηστίσιμα γλυκά και το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, οι νέοι συγκεντρώνονται στα προαύλια των εκκλησιών και συμμετέχουν σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.
E-Radio.gr