Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο Βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος ενημερώνει τους παραγωγούς της Πιερίας για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ


Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου παρουσιάστηκε ο Εθνικός Φάκελος για τη νέα ΚΑΠ, ο βουλευτής Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος ενημερώνει τους παραγωγούς του Νομού για τα παρακάτω:

“Οι συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις ανέρχονται στο 9% του Εθνικού Φακέλου και αφορούν τα ακόλουθα προϊόντα : Όσπρια, σκληρό στάρι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, ρύζι, βιομηχανική τομάτα, κτηνοτροφικά ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, σπόρους σποράς, σπαράγγια και χυμοποιήσιμα πορτοκάλια. Για κάθε προϊόν θα υπάρχει ξεχωριστή στρεμματική ενίσχυση.



Όσοι αγρότες εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις μέχρι 1.250 ευρώ το χρόνο (περίπου 350.000 Έλληνες αγρότες σήμερα) εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των λεγόμενων μικρών αγροτών και απαλλάσσονται από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, ενώ εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του λεγόμενου «πρασινίσματος» της ΚΑΠ.

Το ποσοστό συμμετοχής της κτηνοτροφίας στα κοινοτικά κονδύλια ενισχύεται περισσότερο από 25%, ενώ για τους νέους αγρότες προβλέπεται ποσό επιπλέον 25% επί της βασικής ενίσχυσης και θα διατεθεί το μέγιστο προβλεπόμενο από τις κοινοτικές διατάξεις ποσοστό του Εθνικού Φακέλου (2%). Επίσης, ποσοστό από τον Εθνικό Φάκελο 5% θα χορηγηθεί στους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με στόχο τη συγκράτηση της αγροτικής απασχόλησης στις περιοχές αυτές.”

Αξίζει να σημειωθεί πως με το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο Νομό Πιερίας θα υπάρξει μια ήπια προσαρμογή με έναν δείκτη προστασίας 30% επί της αξίας του δικαιώματος μέχρι το 2019.