Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αυστηρές ποινές φυλάκισης σε έξι Αλβανούς διαδηλωτές για τα επεισόδια στα Σκόπια



Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε έξι άτομα αλβανικής καταγωγής σε ποινή φυλάκισης τριών ετών για πρόκληση επεισοδίων, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, στις 4 Ιουλίου. Από τους οκτώ κατηγορούμενους οι δύο αθωώθηκαν λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων.

Η ποινή φυλάκισης των τριών ετών που επιβλήθηκε είναι η μέγιστη για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Οι καταδικασθέντες πρέπει να καταβάλουν και 26.000 ευρώ για το σπάσιμο παραθύρων του δικαστικού μεγάρου των Σκοπίων, κατά την διάρκεια της διαδήλωσης.

Η υπεράσπιση και οι συγγενείς των κατηγορουμένων εξέφρασαν την έκπληξή τους για τις ποινές που επέβαλε το Δικαστήριο. Υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες των διωκτικών αρχών βασίστηκαν σε ελλειπή στοιχεία και πως οι κατηγορούμενοι δεν συμμετείχαν καν στα επεισόδια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουλίου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών αλβανικής καταγωγής και αστυνομίας, στο κέντρο των Σκοπίων. Οι συκγρούσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη έξι ομοεθνών τους με την κατηγορία της δολοφονίας πέντε νεαρών Σλάβων το 2012.

Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 20 αστυνομικοί, ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν με πέτρες παράθυρα του δικαστικού μεγάρου των Σκοπίων.