Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς δεκάρα πως θα σε πληρώσω Χαρδούβελή μου!



Ιδιαίτερα σημαντικά τόσο σε πολιτικό και κοινωνικό όσο και οικονομικό επίπεδο είναι τα αποτελέσματα του "Οικονομικού Βαρόμετρου" του ΕΒΕΑ, τα αποτελέσματα του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτήν, μόλις το 29% πιστεύει ότι τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα συμβάλλουν στη... 

μείωση των δαπανών, ενώ αντίστοιχα μόλις το 26% θεωρεί εφαρμόσιμες τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πολιτεία των πολιτών αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε ποσοστό 55% θεωρεί πως τα οικονομικά μέτρα αυτά δε θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ μόλις το 29% διατηρεί αντίθετη άποψη. Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 59%, θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των όσων εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, με μόλις το 26% να το θεωρεί εφαρμόσιμο.

Επιπλέον, το 55% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι αδύνατη η εκπλήρωση υποχρεώσεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσεως, ενώ μόλις το 41% αυτών θεωρεί ότι θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές.

Σε ότι αφορά την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, περισσότεροι από 2 στους 10, και συγκεκριμένα το 22% των συμμετεχόντων, δηλώνουν αισιόδοξοι για την μελλοντική εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας, σε σύγκριση με το προηγούμενο ποσοστό του 18%.

Εντούτοις, το ποσοστό απαισιοδοξίας παρουσίασε σημαντικότερη βελτίωση, μειωμένο από το 65% στο 57%, γεγονός που δηλώνει ότι υπάρχει σημαντικά μεγάλη μερίδα των πολιτών που πλέον διατηρεί θετικότερη στάση σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον και εξίσου σημαντική είναι η αύξηση του ποσοστού αβεβαιότητας των συμμετεχόντων, το οποίο κατέληξε στο 21%.

Σε ότι αφορά την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόλις το 20% των συμμετεχόντων δήλωσαν αισιόδοξοι, σημειώνοντας πάραυτα μια βελτίωση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας. Το ποσοστό απαισιοδοξίας των συμμετεχόντων όμως διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ξεπερνώντας το 60%, γεγονός που πιθανώς να υποδηλώνει τη δυσκολία μεταστροφής του αρνητικού κλίματος, ενώ και το ποσοστό αβεβαιότητας είναι αρκετά υψηλό στο 19%.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 16-18 Σεπτεμβρίου 2014.

news.gr