Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αθήνα και Λευκωσία άνοιξαν τον δρόμο





   Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Οι προχθεσινές δηλώσεις Ρέντσι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Ρώμη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Ιταλία (και της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του μετά την εκλογή του, τον περασμένο Μάιο, με το 96% των ψήφων), αποδεικνύει πόσο μπροστά βρέθηκε η Ελλάδα στην οικοδόμηση των στρατηγικών συμμαχιών της στην περιοχή.

Αποδεικνύουν επίσης πόσο... 

δίκιο είχαν Αθήνα και Λευκωσία, Σαμαράς και Αναστασιάδης, όταν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Κάιρο δεσμεύτηκαν να γίνουν οι «πρεσβευτές» της Αιγύπτου στην Ευρώπη, βοηθώντας την αιγυπτιακή ηγεσία να ξεπεράσει τα προβλήματά της με τις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός χαιρέτισε την Αίγυπτο του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ως μία «στρατηγική σύμμαχο», στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως και η Ιταλία επιδιώκει την είσοδό της σ’ αυτήν την στρατηγική συμμαχία, βοηθώντας και αυτός την ενίσχυση της σημερινής αιγυπτιακής ηγεσίας έναντι της ΕΕ.

«Η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι η Μεσόγειος δεν θα αποτελεί τα σύνορα, αλλά την καρδιά της Ευρώπης και ότι η Αίγυπτος πρέπει να θεωρείται ως στρατηγική σύμμαχος προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής» δήλωσε ο Ρέντσι, κατά τα πρότυπα των Σαμαρά – Αναστασιάδη.

Όπως έγινε γνωστό, Ιταλία και Αίγυπτος θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μέσω της διεξαγωγής ετήσιων συνόδων και θα συνεργαστούν και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα, η Ιταλία θα ενισχύσει και τις οικονομικές της σχέσεις με το Κάιρο, ενώ μία επίσκεψη Ιταλών εργοληπτών αναμένεται στην Αίγυπτο το 2015.

Χθες, ο κ. Σίσι συναντήθηκε με Ιταλούς επιχειρηματίες και μετά αναχώρησε για το Παρίσι, συνεχίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

Ελλάδα και Κύπρος τόλμησαν και άνοιξαν τον δρόμο.

Η είσοδος του Ισραήλ και της Ιταλίας στη σκακιέρα αποτελούσε αρχική επιδίωξη που ήδη υλοποιείται με διμερείς επαφές μεταξύ των χωρών.

Η σημασία των εξελίξεων μεγάλη για την περιοχή μας.

Φυσικά, δεν περιμένουμε να το αντιληφθούν κάποιοι που, ευρισκόμενοι μονίμως και υπόπτως, εκτός τόπου και χρόνου, φθάνουν αυτές τις μέρες στο σημείο να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ενέργειες που… βλάπτουν την ήδη ευρισκόμενη σε δυσχερή θέση από πλευράς συμμαχιών και άλλων προβλημάτων Τουρκία!

Γιατί, αν δεν το πληροφορηθήκατε, υπάρχουν και αυτές οι απόψεις στην επίδοξη «κυβερνώσα Αριστερά»…