Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ ΔΟΘΕΝΤΟΣ ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ





Όσοι είχαν το ενδιαφέρον και την υπομονή να παρακολουθήσουν τη συζήτηση της διαρκούς επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, σήμερα 17-12-2014, στην οποία συζητήθηκε και το σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος, για διάφορα χωροταξικά Θέματα, Θα διαπίστωσαν ότι οι πάντες πελαγοδρομούσαν, επειδή τα αδιέξοδα που υπάρχουν στην προώθηση των σχετικών σχεδίων, τα έχει δημιουργήσει ο νόμος 1337/1983.
Το νόμο αυτό τον εισηγήθηκε και τον επέβαλε με το έτσι Θέλω ο τότε υπουργός χωροταξίας Αντώνης Τρίτσης. Ο... 

Αντώνης Τρίτσης που κακώς άφησε κάποια καλή φήμη για τη περίοδο της υπουργίας του ήταν ένας ισχυρογνώμων και επίμων στις λαθεμένες του επιλογές άνθρωπος, τις οποίες πληρώνει σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα οι δήμοι που δεν μπορούν να λύσουν κανένα πολεοδομικό και χωροταξικό πρόβλημα χάρη στο ασφυκτικό πλαισιο που Θέσπισε ο νόμος 1337/1983, και ιδιαίτερα του άρθρο 8 αυτού του νόμου.
Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 3 του συντάγματος το 1975, “οι εντασσόμενες εντός σχεδίου πόλεως ιδιοκτησίες είναι υποχρεωμένες να εισφέρουν όλη τη γη που είναι απαραίτητη για η δημιουργία των κοινοχρήστων χώρων.,,
ο νόμος 947/1979 δικαίως Θεώρησε ότι το 40% ανεξαρτήτως εμβαδού των ιδιοκτησιών που εντάσσονται στο σχέδιο πόλεως καλύπτει την συνταγματική επιταγή και οι κοινόχρηστοι χώροι που δημιουργούνται με αυτή την ενιαία εισφορά ικανοποιούν την εύρυθμη λειτουργία των οικισμών.
Και ενώ το Θέμα είχε λυθεί ικανοποιητικά για όλους τους δήμους και ιδιαίτερα για το δήμο Αιτοχώρου που ήταν και προϋφιστάμενος του 1923 οικισμός, ο εφυής Αντώνης Τρίτσης εισήγαγε η κλιμακωτή εισφορά με αποτέλεσμα όλοι οι δήμοι να έχουν έλλειμμα γης και να χρωστούν στις εντασσόμενες ιδιοκτησίες εκτάσεις που δεν μπορούν ούτε να τις αποδώσουν ούτε να τις εξαγοράσουν γιατί οι αξίες είναι τεράστιες.
Επειδή ως Δήμαρχος Λιτοχώρου 1979-1982 αντιμετώπισα προσωπικά το πρόβλημα αυτό και παρά την συμπαράσταση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου που ήταν και ο συντάκτης του νόμου 947/1979 ήταν αδύνατο να πείσουμε τον πείσμονα Τρίτση να αλλάξει γνώμη. Ο δήμος Λιτοχώρου που είχε την τύχη να συντάξει εκείνη την εποχή ένα σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με ζώνες οικιστικού ελέγχου που τον εκπόνησε το ίδιο το υπουργείο χωροταξίας δωρεάν, δεν μπόρεσε να τον εφαρμόσει χάρη στα εμπόδια που έβαλε του άρΘρο 8 του νόμουί337/1983.
Το πρόβλημα αυτό το έχουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας και καμία καλοπροαίρετη προσπάθεια δεν πρόκειται να το λύσει.
Ματαιοπονούν οι όποιοι αρμόδιοι προσπαθούν να βελτιώσουν αυτήν την παγιωμένη ζοφερή κατάσταση. Μόνη λύση είναι η κατάργηση με νόμο του άρθρου 8 του νόμου 1337/1983, και να εφαρμοστεί η συνταγματική επιταγή όπως αυτή καλύπτεται από το νόμο 947/1979.
Λιτόχωρο 17-12-2014

Νίκος Κουκουτάτσιος
π. Δήμαρχος Λιτοχώρου.