Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Καταγραφής δηλώσεων συνέχεια…




 

       Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

  Μια και δεν πρέπει να είναι κανείς σε θέση να βεβαιώσει ότι κατάλαβε τι είπε ο νέος υπουργός Βαρουφάκης σχετικώς με το τι σκοπεύει να πράξει – με το χρέος, τη λιτότητα, τα Πόρσε Καγιέν, τους δανειστές, τη «νέα συμφωνία-γέφυρα» - ας συνεχίσουμε να καταγράφουμε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ώστε να μην εκπλαγεί κανείς με τα μελλούμενα:

Ντιντιέ Ρέινερς, Βέλγος υπουργός των Εξωτερικών, στην ιστοσελίδα της δημόσιας γαλλόφωνης βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, σχετικά με... 

την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όποια κι αν είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Η επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό είναι αναπόφευκτη επιλογή για την Ελλάδα. Το σημαντικό για τους πιστωτές, δηλαδή τα κράτη και τους φορολογούμενους πολίτες τους, είναι να γνωρίζουμε ότι έχουμε αξιόπιστους συνομιλητές που θα κάνουν τα πάντα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να θέσουν τη χώρα τους στο σωστό δρόμο».

Εκτίμησε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα «θα πρέπει να εξάγει τα συμπεράσματά της», με κίνδυνο να απομονωθεί μέσα στην Ευρώπη.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος: «Στόχος μας θα πρέπει να είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της Δικαιοσύνης προς τον δικό μας πληθυσμό, προς τους ανθρώπους στη Γερμανία και την Ευρώπη, οι οποίοι έδειξαν αλληλεγγύη στους Έλληνες με τις βοήθειες από το 2010».

Και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα δεν θέλει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν γίνεται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλού. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό στους Γερμανούς και στις Γερμανίδες, δεν είναι δυνατόν».

Μισέλ Σαπέν, Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα», καθώς «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους», διότι «αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο».

Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δεν έχει αλλάξει μετά τις εκλογές. Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών», καθώς «η Επιτροπή ως θεματοφύλακας των συνθηκών, οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση των κανόνων».

Επομένως, «οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ΕΕ δεν αλλάζουν και πρέπει να ικανοποιούνται από όλους», οπότε «ο χρόνος εξαντλείται», ενώ η Επιτροπή θέλει επιβεβαίωση των όσων έχει υποσχεθεί η χώρα», διότι «η τήρηση των υποσχέσεων είναι αναγκαία, όχι μόνο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά και για τους Ευρωπαίους πολίτες».

Γεγονός που σημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, το Eurogroup και τα ευρωπαϊκά όργανα οφείλουν να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που να ενισχύουν τη σταθερότητα».

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέντευξη στη γαλλική Figaro: «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει επίσης να σεβαστεί τους άλλους, την κοινή γνώμη και τους κοινοβουλευτικούς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι εφικτές ορισμένες ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν θα μεταβάλλουν θεμελιωδώς αυτά τα οποία ισχύουν».

Και προσθέτει:

«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους. Οι άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν θα το δέχονταν».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι συνομίλησε με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος του είπε ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του κίνδυνο, αλλά πρόκληση για την Ευρώπη.

Και πως ο ίδιος (ο Γιουνκέρ) του απάντησε (του Τσίπρα) πως «η Ευρώπη δεν είναι κίνδυνος για την Ελλάδα, αλλά πρόκληση».

Οπότε, καταλήγει:

«Ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί άλλη λιτότητα. Οι χώρες της ευρωζώνης απαντούν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Φαντάζομαι ότι οι (νέες) δηλώσεις είναι σαφείς και δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία…