Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Βούτσιτς: Δεν πιστεύω στην πολιτική Τσίπρα - «Όχι» στις εύκολες λύσεις, λέει ο Σέρβος πρωθυπουργός



 
 
    Τον ενθουσιασμό που εκδηλώνεται στην κοινή γνώμη της Σερβίας για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και τη σύσταση κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Κατανοώ το συναίσθημα ενθουσιασμού στους Σέρβους και τους άλλους λαούς της περιοχής, που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, εγώ όμως δεν πιστεύω σε αυτή την πολιτική του Τσίπρα, αλλά τού εύχομαι καλή επιτυχία και καλή τύχη. Αν αποδείξει ότι μπορεί με αυτήν την πολιτική να βγάλει τη χώρα από την κρίση, τότε αυτό θα είναι κάτι ιδιοφυές και όλοι εμείς, που πιστεύουμε στη σκληρή δουλειά, θα πρέπει να απομακρυνθούμε», δήλωσε ο... 

Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ORF.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν πιστεύει «στις εύκολες λύσεις, παρά μόνο στη σκληρή δουλειά, στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, την αλλαγή νοοτροπίας στον λαό», όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σημείωσε δε, ότι με την αφοσίωση που επιδεικνύει στο έργο του αισθάνεται «μεγαλύτερη εγγύτητα προς τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς ή τους Σκανδιναβούς» και δεν συγκρίνεται, όπως είπε χαρακτηριστικά, «με τους αδελφούς και φίλους νότιους γείτονες».

«Εγώ», συνέχισε ο κ. Βούτσιτς, «ποτέ δεν θα δεχόμουν να υποσχεθώ στον λαό ότι δεν θα πληρώσει ηλεκτρικό ρεύμα ή χωρίς οικονομική βάση να αυξήσω τους μισθούς στο δημόσιο, να υπόσχομαι κάστρα και πόλεις, κάτι που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Εγώ αισθάνομαι τον εαυτό μου σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο και τέτοια δεν θα ακούσετε στη Σερβία».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρείται από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ στην Ευρώπη και της πολιτικής λιτότητας και ήδη άρχισε να εφαρμόζει στη Σερβία μέτρα λιτότητας, ανάλογα με αυτά που είχαν εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Πριν από δύο μήνες προχώρησε στη μείωση κατά 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την απεργία των εκπαιδευτικών, που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο και διαρκεί ακόμη.

Η κυβέρνησή του προγραμματίζει, επίσης, την ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και ανήγγειλε νόμους που θα συρρικνώσουν τα εργασιακά δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.