Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Airbus A320: Ούρλιαζαν επί πέντε λεπτά οι επιβάτες


 

      Σοκάρουν όλο και περισσότερο οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από τη μοιραία πτήση του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings.

Όπως αποκάλυψε στο χθεσινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα... 

Bild, o κυβερνήτης του Airbus A320 ικέτευε τον συγκυβερνήτη του, που φέρεται ότι το οδήγησε σκόπιμα στη συντριβή, να ανοίξει την "καταραμένη πόρτα" του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, πέντε ολόκληρα λεπτά πριν από την τραγωδία.

Τα ουρλιαχτά αυτά είναι ο τελευταίος ήχος που καταγράφηκε πριν την σύγκρουση του αεροπλάνου με το έδαφος, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Bild, ηχητικό υλικό περίπου μιάμισης ώρας έχει καταγραφεί στο «μαύρο κουτί» και έχει ήδη δεχτεί επεξεργασία από τους εμπειρογνώμονες που αναζητούν το τι ακριβώς συνέβη στη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καθοδική πορεία του αεροσκάφους ξεκίνησε στις 10:29. Στις 10:32 οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση. Πολύ σύντομα αμέσως μετά, ακούγεται ο πιλότος Πάτρικ Σοντχάιμερ να χτυπά δυνατά την κλειδωμένη πόρτα του πιλοτηρίου και τότε οι επιβάτες ακούγονται να ουρλιάζουν.

Στις 10:35 ένας «δυνατός μεταλλικός ήχος» στην πόρτα ξεχωρίζει, από τις προσπάθειες του πιλότου να μπει και στις 10:37 ακούγεται να φωνάζει: «Ανοιξε την καταραμένη πόρτα»!

Στις 10:40 πλέον τα ουρλιαχτά των επιβατών, ακούγονται για τελευταία φορά, καθώς ακολουθεί ο ήχος της πρόσκρουσης.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, τα οποία είχε επικαλεστεί την περασμένη Πέμπτη και ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ο επικεφαλής των ερευνών, έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.