Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Με παρέμβαση του ΝΑΤΟ οι Τούρκοι ανακάλεσαν τη προκλητική notam και άρχισαν τις παραβιάσεις


   Απέσυρε ολοκληρωτικά την προκλητική notam η Αγκυρα μετά από παρέμβαση του ΝΑΤΟ, με την οποία επεδίωκε να δεσμεύσει για 10 μήνες το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις.

Μετά τα έντονα διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ICAO και Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η... 

Τουρκία αρχικά αναδιπλώθηκε, εξαιρώντας σήμερα το πρωί το κομμάτι που συμπεριελάμβανε και ελληνικό έδαφος, την Λήμνο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ακυρωτική NOTAM με την οποία επέμενε να πάρει πίσω η Αγκυρα την προκλητική της απόφαση συνολικά.

Ετσι, μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνεννοήσεις και διπλωματικές επαφές, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου.

Παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου από επτά τουρκικά αεροσκάφη

Καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις και επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από έναν σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα

Σε επτά παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου προχώρησαν επτά τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο, ενώ αναχαιτίστηκαν κατά την πάγια πρακτική.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν τρεις παραβάσεις και επτά παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από έναν σχηματισμό έξι πολεμικών αεροσκαφών της Τουρκίας και από ένα μεμονωμένο αεροσκάφος, δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα.