Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ - ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


      Για μια ακόμη φορά έδειξαν οι τοπικοί ηγέτες-‘νομίμως εκλεγμένοι κατά την έκφραση της λαϊκής βούλησης’ το πραγματικό τους πρόσωπο. Το περιστατικό που έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2014 στον εξωτερικό χώρο κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου της πόλης μας αποτέλεσε μία μονάχα αφορμή για να φανερωθεί η τακτική των εν λόγω κυρίων ως προς την αντιμετώπιση ζητημάτων που ‘θίγουν’ την εικόνα του καλοκάγαθου πολίτη-ηγέτη-προστάτη των αδυνάμων.
Πρωταγωνιστής εν προκειμένω ένα 14χρονο αγόρι που...

στάθμευσε το ποδήλατό του μπροστά στο «κιλικίο» (κατ’ αυτόν τον τρόπο αναγράφεται στην επιστολή των εγγραμμάτων και καλά διαβασμένων αρχόντων) του συγκεκριμένου Δημοτικού Γυμναστηρίου. Μη έχοντας κλειδαριά και φοβούμενο λόγω των συνηθέστατων κλοπών που όλοι γνωρίζουμε πως διαρκώς πληθαίνουν άφησε το ποδήλατό του μπροστά στο κυλικείο και όχι στους «ειδικά διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης» των ποδηλάτων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον υπεύθυνο Σ.Π. του γυμναστηρίου να ζητήσει από το νεαρό την απομάκρυνση του ποδηλάτου από το κυλικείο. Όταν ο ανήλικος εξήγησε το λόγο που καθιστά αδύνατη-αν μη τι άλλο επισφαλή- την απομάκρυνση αυτή- ο καθόλα ώριμος και νουνεχής εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής εξαπέλυσε ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια στο 14χρονο που επεδίωκε την αυτοπροστασία του έναντι στη λεκτική-αρχικά- επίθεση του κατά πολύ γηραιότερού του Σ.Π.( ο νεαρός ανέφερε την αστυνομία σε περίπτωση που πραγματοποιούσε τις απειλές του ο Σ.Π. και ο συγκεκριμένος «κύριος» παρότρυνε κομπορευόμενος το νεαρό να το κάνει, εννοώντας προφανώς, πως δεν φοβάται τίποτα και κανέναν).
Η εξέλιξη της ιστορίας: άκρως ευπρεπώς και όπως αρμόζει σε ένα «κύριο» και ενήλικα, ο κ Σ.Π. ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ το 14χρονο. Το χέρι του εν λόγω ‘κυρίου’ γρατσούνισε το μάγουλο του νεαρού (ιατρικά διαπιστευμένο). Η γνωστή παιδαγωγική μέθοδος «συνετισμού» των παιδιών αρχίζει να επανεμφανίζεται εν έτει 2014 στην αν μη τι άλλο πολιτισμένη χώρα μας.
Η αντίδραση του ΔΣ και ιδιαιτέρως του προέδρου αυτού ήταν η χωρίς ντροπή και με τρομερή ‘δεξιοτεχνία’ συγκάλυψη του Σ.Π. ο οποίος μάλιστα όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο μετά το περιστατικό έγινε άφαντος. Εν ολίγοις με επιστολή του ο Πρόεδρος που απολαμβάνει μια εξέχουσα θέση στη δημοτική αρχή δήλωσε πως το ‘παρανόμως σταθμευμένο όχημα δημιουργούσε κίνδυνο σε «γονείς, παιδιά και πολίτες» διερχομένων εντός του εξωτερικού χώρου του γυμναστηρίου. Το συμπέρασμα όπως αυτό συνάγεται από τα λεγόμενα των κυρίων αυτών συνοψίζεται σε παραβατική συμπεριφορά του ανηλίκου και συν τοις άλλοις, προσπάθεια στιγματισμού και δυσφήμισης του Σ.Π. μέσω της παρουσίασης ψευδών στοιχείων κατά αυτού. Η αντιστροφή των ρόλων επετεύχθη. Το θύμα Σ.Π. δικαιώθηκε και απηλλάχθη από τις αισχρές κατηγορίες του 14χρονου που ως στόχο μοναδικό είχε το στήσιμο μιας καλής ιστορίας ενάντια σε αυτό το πρότυπο πολίτη.
Πέρα από όλα τα περιστατικά έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση του γεγονότος από μέρους της δημοτικής αρχής. Φαίνεται πως οι μεγαλεπήβολοι λόγοι και το πρότυπο που παρουσιάζουν οι εκλεγμένοι ηγέτες και καθοδηγητές μας είναι άκρως ειλικρινές και τίμιο. Φαίνεται πως ο φαβοριτισμός και οι ‘κλίκες’ δεν αποτελούν ίδιον των αρχόντων μας. Φαίνεται πως οι εκφραστές του λαού δεν παρακινούνται από ταπεινά κίνητρα όπως οι ψήφοι και η προστασία των ‘φίλων-συντρόφων και συναγωνιστών τους στην κοινή πορεία για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο’.
Για να μιλήσω απλούστερα το περιγραφέν περιστατικό συνιστά ένα δείγμα μόνο της ‘νοοτροπίας’ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατάφεραν με το πλέον ειδεχθή τρόπο να συγκαλύψουν το περιστατικό και να παρουσιάσουν την ‘υπόθεση’ όπως ακριβώς τους συνέφερε χωρίς να ενδιαφερθούν για την απόδοση δικαιοσύνης και δίχως να σεβαστούν το γεγονός ότι το προσβαλλόμενο πρόσωπο ήταν ένας ανήλικος.
Ο Σ.Π. μετά από όλα αυτά συνεχίζει να είναι υπεύθυνος στο συγκεκριμένο Γυμναστήριο, εφόσον αποφασίσθηκε πως «δεν έχει διαπιστωθεί τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος(γιατί άλλωστε να αποτελεί τέτοια η άσκηση σωματικής βίας;)και πως δε συντρέχει περίπτωση άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του». Η ατιμωρησία επιβεβαιώνεται σε κάθε της διάσταση. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγήσει… ποιος μπορεί να αποκλείσει με σιγουριά την επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού; Πολλώ δε μάλλον ποιος μπορεί να διανοηθεί τι θα γίνει αν τέτοια περιστατικά λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας και οι υπεύθυνοι τα αποκρύπτουν και επιχειρούν να αποσιωπήσουν;
Η αλήθεια είναι πως όλοι έχουμε μάθει να έχουμε γνώμη για τα κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα και να τοποθετούμαστε σε θέματα ακόμη και διεθνή αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία. Αδιαφορούμε για τον συμπολίτη μας και δεν μας απασχολεί η αντιμετώπιση του προβλήματός του μέχρι αυτό το ίδιο να χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Έχουμε μάθει να υποστηρίζουμε τους αυτούς ανθρώπους που διεκδικούν, μη έχοντας τα προσόντα, θέσεις ισχύος και που αδυνατούν να θυσιάσουν τις γνωριμίες τους προς εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος (εν προκειμένω το χαστούκι σε έναν ανήλικο). Και μάλιστα όταν πληροφορούμαστε τέτοιου είδους αντιδράσεις, αδρανούμε δίνοντας ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ στην τακτική τους. Επιδιώκουμε μια δικαιότερη κοινωνία και συνεχίζουμε να εκτρέφουμε φαινόμενα αναξιοκρατίας και μικροπολιτικές συμπεριφορές. Αυτά τα άτομα εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις για εμάς και υπέρ ημών. Ας ξανασκεφτούμε ποιανού το συμφέρον εξυπηρετείται εν τέλει. Ας αναλογιστούμε ποιο πρόσωπο κρύβεται πίσω από τη μάσκα της υποκρισίας και του καθωσπρεπισμού.

Με εκτίμηση
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Το όνομα του γράφοντος την επιστολή θα είναι στη διάθεση κάθε αρχής για οποιαδήποτε διευκρίνηση.