Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Μπόνι η ποιήτρια - Κλάιντ ο κακοποιημένος. Το ζευγάρι με τις 9 δολοφονίες



   Τον Απρίλιο του 1933, πέντε αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε ένα γκαράζ στο Μιζούρι, αναζητώντας λαθρεμπόρους. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο άρχισε να βάλλει εναντίον τους.

Ανάμεσα στο πιστολίδι, τους καπνούς και τις εκρήξεις, τα μέλη της συμμορίας που κρύβονταν στο γκαράζ διέφυγαν, αφήνοντας πίσω τους δύο αστυνομικούς νεκρούς και... 

αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητά τους: Ένα φωτογραφικό φιλμ, που δεν είχαν προλάβει να εμφανίσουν. Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν, γιγάντωσαν τον μύθο των δύο κακοποιών.

Η Μπόνι

Την επόμενη μέρα, όλες οι εφημερίδες φιλοξενούσαν στα πρωτοσέλιδα τη φωτογραφία της 22χρονης Μπόνι, σε μια σκανδαλιστική για την εποχή πόζα, με το τσιγάρο στο χέρι. Με ύψος μόλις 1,50, η ξανθιά σερβιτόρα, που σε μια νύχτα το έσκασε ερωτευμένη με τον εγκληματία Κλάιντ, έγινε μια «σταρ της παρανομίας». Το μικροσκοπικό κορίτσι, που έγραφε ποίηση, σκότωνε αδίστακτα και τολμούσε τον ελεύθερο έρωτα.

Η πραγματικότητα, βέβαια, ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή. Η Μπόνι Πάρκερ ορφάνεψε μικρή από πατέρα και έζησε τα παιδικά της χρόνια σε απόλυτη φτώχεια. Αν και ήταν καλή μαθήτρια, παντρεύτηκε μόλις 16 χρονών και αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές, για να τα βγάλει πέρα. Όταν γνώρισε τον Κλάιντ Μπάροου, το έσκασε μαζί του και τον ακολούθησε στη δράση του, αλλά δεν ήταν καθόλου σίγουρο, ότι έπαιρνε μέρος στις ένοπλες συγκρούσεις.

Όταν μετά την εύρεση του φιλμ, οι εφημερίδες πλημμύρισαν με άρθρα για τη δράση της συμμορίας, η Μπόνι έδειχνε να απολαμβάνει τη δημοσιότητα και συχνά έστελνε μικρά ποιήματα στα έντυπα, προσπαθώντας να παρουσιάσει μια «ρομαντική» πλευρά στις ληστείες και στις δολοφονίες.

Ο Κλάιντ

Ο 23χρονος Κλάιντ Μπάροου, στην κλασική γκανγκστερική πόζα με τα όπλα και το κλεμμένο αμάξι, παρουσιάστηκε στον Τύπο σαν ακαταμάχητος παράνομος και εγκληματική ιδιοφυία, που κατέστρωνε τις επιδρομές της συμμορίας με χειρουργική ακρίβεια. Τα τρυφερά ενσταντανέ του Κλάιντ με την Μπόνι ανέτρεψαν σε μια στιγμή την εικόνα του εγκληματία, που δε δίσταζε να σκοτώνει αθώους, για να πετύχει μια ληστεία. Στα χρόνια της ποταπαγόρευσης, ο Κλάιντ στα μάτια του κοινού έγινε ακόμα ένας απόκληρος, που έψαχνε με ανορθόδοξο τρόπο μια θέση στον ήλιο.

Στην πραγματικότητα, ο Κλάιντ Μπάροου ήταν κάθε άλλο παρά χαρισματικός εγκληματικός εγκέφαλος. Μετά από μια ατυχή σύλληψη για ζωοκλοπή σε νεαρή ηλικία, πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή, όπου υπέστη σωματική, σeξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Όταν αποφυλακίστηκε, ξεκίνησε την εγκληματική του σταδιοδρομία, με μικροκλοπές αυτοκινήτων και βενζινάδικων. Αν και «χτύπησαν» κάποιες τράπεζες, οι περισσότερες από τις ληστείες που διέπραξε ο Κλάιντ με την Μπόνι και τη συμμορία Μπάροου, ήταν μάλλον μικρής κλίμακας, μέτριας οργάνωσης και μικρής λείας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των επιδρομών, ο Κλάιντ σκότωσε πολλούς αστυνομικούς, αλλά και αθώους πολίτες, που προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να διαφύγει, ή που έτυχε να βρίσκονται στον δρόμο του.

Πρώτα τους σκότωσαν και μετά τους διάβασαν τα δικαιώματά τους

Στις 23 Μαΐου του 1934, το κλεμμένο Φόρντ V8 του ζευγαριού έπεσε σε ενέδρα. Η αστυνομία της Λουιζιάνα, χωρίς να ζητήσει την παράδοσή τους, «γάζωσε» το αυτοκίνητο με 187 σφαίρες, σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν ούτε έναν πυροβολισμό, αφού τα όπλα τους ήταν στο πορτ μπαγκάζ. Οι αστυνομικοί τήρησαν τον άγραφο νόμο. «Όποιος σκοτώνει μπάτσο, πεθαίνει».

Μέσα στο αυτοκίνητο των δύο κακοποιών, βρέθηκαν ένα ρεβόλβερ, μια καραμπίνα, ένα σαξόφωνο και ένα μισοφαγωμένο σάντουιτς. Η αστυνομία παρουσίασε την εκτέλεση των Μπόνι και Κλάιντ σαν θρίαμβο. Ο μύθος τους συνεχίζει να διεγείρει τη φαντασία και να συναρπάζει πολύ κόσμο, μέχρι σήμερα. Εκτός από τις παραγωγές με αφιέρωμα στη ζωή τους, τα ρεβόλβερ που χρησιμοποιούσαν, δημοπρατήθηκαν από γνωστό οίκο και πουλήθηκαν σε συλλέκτη, έναντι σχεδόν 500.000 δολαρίων.

Έχουν περάσει περισσότερα από 80 χρόνια, αλλά η δράση τους και η κάλπικη εικόνα που δημιούργησαν οι δημοσιογράφοι, συνεχίζει να εμπνέει τους δημιουργούς. Το ζευγάρι έγινε ταινία το 1967 από τον Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνιστές τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουεϊ. Η ταινία, αν και δεν ακολούθησε πιστά την πραγματική ιστορία των δύο κακοποιών, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Στις μέρες μας, η ιστορία αναβιώνει ξανά, μέσω μιας μεγάλης παραγωγής. Το History Channel παρουσιάζει μια σειρά επεισοδίων για τη δράση των Μπόνι και Κλάιντ, που γοήτευσαν και συνεχίζουν να γοητεύουν το κοινό. Στη σειρά πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί, ενώ ο σκηνοθέτης, Bruce Beresford, ήταν δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο με το δραματικό τέλος. Πρόκειται για αυθεντικές εικόνες της εποχής με το διάτρητο από σφαίρες αυτοκίνητο και τα πτώματα των Bonnie και Clyde. Καταγράφονται τα όπλα και τα πυρομαχικά, ενώ εμφανίζονται και οι αστυνομικοί της υπόθεσης. Η κινηματογράφηση περιλαμβάνει ακόμα την κηδεία του ζευγαριού, όπου παρόντα είναι τα μέλη των οικογενειών τους.

mixanitouxronou