Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Η επιστολή που έστειλε ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ στους συνεργάτες του


  Ο Ξενοφών Βεργίνης, ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ παραιτήθηκε πρόσφατα από τον οργανισμό.

Όμως έκανε κάτι που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους εργαζομένους και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ κάτι παρόμοιο ως κίνηση.
Ως γνήσιος και απλός άνθρωπος, όπως τον χαρακτηρίζουν όλοι στην υπηρεσία που υπηρέτησε, έστειλε... 

ευχαριστήρια επιστολή σε όλους.

Τα όσα έγραψε συγκίνησαν τους εργαζομένους και αρκετοί ήταν εκείνοι που τον κάλεσαν στο κινητό του να του εκφράσουν τα συναισθήματα που ένιωσαν με αυτή του την πράξη.

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε ο πρώην διοικητής του ΟΓΑ:

Ευχαριστήρια επιστολή προς συνεργάτες
Προς όλους τους Συνεργάτες
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συνεργάτες,Στους 21 μήνες που βρίσκομαι στην Διοίκηση του ΟΓΑ, περάσαμε μέσα από μια δίνη εξελίξεων και αλλαγών. Δουλέψαμε μαζί για να βελτιώσουμε και εκσυγχρονίσουμε τον ΟΓΑ διοικητικά και λειτουργικά.Πετύχαμε πολλά…Άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο απονομής των οικογενειακών επιδομάτων. Εκκαθαρίστηκαν και πληρώθηκαν χρόνιες οφειλές του Οργανισμού προς ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Αξιοποιήθηκαν σε μέγιστο βαθμό θεσμικά και διαχειριστικά τα Προγράμματα Αγροτικής Εστίας, και εκσυγχρονίστηκε το Σύστημα Μηχανογράφησης – Μηχανοργάνωσης με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα πραγματικότητα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως: το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), η ηλεκτρονική διασύνδεση του Οργανισμού με το Εθνικό Δημοτολόγιο, τα ΚΕΠΑ, την ΗΔΙΚΑ κ.λ.π.Βάλαμε στην καθημερινότητά μας το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο, την ηλεκτρονική απόδοση Αριθμού Μητρώου (ΑΜ), την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα του ΛΑΕ (δικαιούχων και παρόχων). Σχεδιάστηκε η ηλεκτρονική Αίτηση για υπαγωγή στην Ασφάλιση και Συνταξιοδότηση και τόσα άλλα.Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και ακριβή ενημέρωση και επιμόρφωση των Νέων Αγροτών και Ανταποκριτών.
Διοικητικά ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΟΓΑ. Εγκαινιάστηκε η νέα Υπηρεσία του ΟΓΑ στην Κοζάνη, ενώ δημιουργήσαμε τις αρχικές προϋποθέσεις να λειτουργήσουν επτά (7) Γραφεία ΟΓΑ σε ισάριθμα νησιά, τέσσερα (4) στο Ιόνιο (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο), και τρία (3) στο Αιγαίο (Ρόδο, Λέσβο και Νάξο).

Εξασφαλίσαμε τις καλύτερες συνθήκες στο χώρο δουλειάς και μειώσαμε δραστικά τις δαπάνες λειτουργίας του Οργανισμού, με περιορισμό των χώρων και με μεταφορά των Υπηρεσιών από ιδιωτικές σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις. Και όλα αυτά με δραστική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης.

Όλα αυτά είναι πάρα πολλά για να γίνουν ΜΟΝΟ σε 21 μήνες! Και όμως τα καταφέρατε…Τα καταφέραμε…

Η αξία των πραγμάτων που καταφέραμε είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι έγινε μέσα σε μια ιστορικά δύσκολη εποχή για την χώρα μας. Μια εποχή λιτότητας, η οποία απαιτεί να κάνουμε πολλά πράγματα με λίγους πόρους. Το προσωπικό του ΟΓΑ μειώθηκε δραματικά. Οι χρόνιες ελλείψεις σε υποδομές, η γραφειοκρατία, τα νομικά κενά είχαν φέρει τον Οργανισμό σε μια κατάσταση που δεν του άξιζε.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους σας για την συμμετοχή σας στο εγχείρημα εκσυγχρονισμού του ΟΓΑ. Δουλέψαμε ομαδικά. Εναρμονιστήκαμε σαν ορχήστρα. Κατά την διάρκεια της Διοίκησής μου κάποιοι άλλαξαν θέση και καθήκοντα. Αυτό έγινε για να αξιοποιηθούν όλοι στην καλύτερη δυνατή θέση, που αντιστοιχεί στα προσόντα, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Εξάλλου κανένας δεν πρέπει να είναι μόνιμος πουθενά. Η ανανέωση είναι ωφέλιμη κατάσταση. Όταν σε μια λίμνη, δεν ανανεώνεται το νερό, καταλήγει βάλτος.

Στην ζωή όλα είναι σχετικά. Μην παγιδεύσετε στα στερεότυπα. Να είστε ανοιχτοί, να βλέπετε, να ακούτε, να συνεργάζεστε, να σέβεστε. Να μην επαναπαύεστε. Να χρησιμοποιείτε την λογική σας. Έχετε μια θέση στο Δημόσιο. Να την τιμάτε. Δουλέψτε γι’ αυτήν. Και παραπάνω από αυτό που πρέπει. Είναι τόσο δύσκολες οι συγκυρίες που περνά η χώρα…Υπάρχει ανάγκη να δουλέψουμε όλοι, λίγο παραπάνω ή και πολύ παραπάνω, χωρίς να γκρινιάζουμε…

Ειδικότερα για τους νεότερους: Διαπίστωσα με μεγάλη μου χαρά ότι υπάρχουν πολλοί στον ΟΓΑ, με πολλά τυπικά προσόντα και όρεξη για δουλειά. Ο Οργανισμός βασίζεται σ’ αυτούς τους ανθρώπους για την γνώση και την ανανέωση που φέρνουν μαζί τους, αλλά άλλο τόσο βασίζεται και στους παλαιότερους που έχουν συγκεντρώσει χρόνια εμπειριών. Λέω σε όλους ότι είστε μοναδικοί και απαραίτητοι.

Στους 21 μήνες που διοίκησα τον ΟΓΑ, άκουσα συχνά την φράση: “Αυτό δεν γίνεται”, ή “Αυτό δεν μπορεί να γίνει”. Εγώ σας απαντώ ότι όλα γίνονται και όλα μπορούν να γίνουν. Ο ανθρώπινος νους και η ανθρώπινη θέληση έχουν τεράστιες δυνατότητες. Μην αναλώνεστε στην αναμονή. Ποτέ δεν θα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ιεραρχήστε και πράξτε αυτό που μπορείτε τώρα και μην αναβάλλετε….για αύριο! Ενεργείτε στη βάση της αριστοτελικής “μεσότητας”.

Εύχομαι σε όλους να έχετε προσωπική και οικογενειακή υγεία, δύναμη, πείσμα και δημιουργικότητα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους Γενικούς Διευθυντές, τους Διευθυντές και όλο το προσωπικό του Οργανισμού σ’ οποιαδήποτε θέση κι αν υπηρετούν.

Επίσης, ευχαριστίες απευθύνω στους δύο Υποδιοικητές, κ.κ. Μιχάλη Τζελέπη και Κανέλλο Τούντα αντίστοιχα για την βοήθειά τους.

Ευχαριστίες, όμως, απευθύνω και στην Πολιτική Ηγεσία κ.κ. Γιάννη Βρούτση και Δημήτρη Στρατούλη και προς συναδέλφους Διοικητές και Προέδρους συναφών Οργανισμών για την δημιουργική συνεργασία τους.

Πρωτίστως ευχαριστώ τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που μου εμπιστεύτηκε τη Διοίκηση του Οργανισμού.

Τέλος, ιδιαίτερα ευχαριστώ το προσωπικό του γραφείου Διοίκησης που με μεγάλο ζήλο και αποτελεσματικότητα ένωσαν τις δικές τους δυνάμεις με τις δικές μου για να πετύχουμε στην αποστολή μας.

Κλείνοντας αυτές τις γραμμές θέλω να καλέσω όλους να βοηθήσουν την νέα Διοίκηση για το καλό του Οργανισμού και των ανθρώπων που υπηρετεί.

Με βαθιά εκτίμηση
Ο Διοικητής
Δρ. Ξενοφών Βεργίνης

Πηγή: magdasblog.gr