Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

10 θαλάσσια φρούρια [εικόνες]



 
   Τα θαλάσσια φρούρια ήταν στρατηγικές βάσεις σε νησίδες ή σε ρηχά νερά σε κάποια απόσταση από την ακτή. Ήταν τεράστια με πέτρινους τοίχους και πολλά κανόνια, αλλά σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικούς προορισμούς.


1. Red Sands Fort, Αγγλία



Οι επτά πύργοι του Red Sands ήταν σχεδόν έξι μίλια από το Minster, στο Isle of Sheppey στην εκβολή του Τάμεση, από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου του 1943. Ήταν σχεδιασμένα και εφοδιασμένα ώστε να αντιμετωπίζουν τόσο αεροπορική όσο και ναυτική επίθεση. Το φρούριο δεν ήταν τόσο δημοφιλές και εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τον στρατό.

2. No Man's Land Fort, Αγγλία



Το φρούριο "No Man's Land" ήταν μέρος του φρουρίου Palmerston. Βρίσκεται 2,2 χλμ από την ακτή του Isle of Wight και χτήστικε μεταξύ του 1867 και του 1880 για να προστατεύει το Πόρτσμουθ. Το "No Man's Land" χρησιμοποιήθηκε ως μέρος διακοπών για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, αλλά τον Ιούλιο του 2004, ανακαλύφθηκε το βακτήριο λεγιονέλλα στο σύστημα ύδρευσης του ξενοδοχείου και έκλεισε.

3. Fort Jefferson, Φλόριντα, ΗΠΑ



Το Fort Jefferson βρίσκεται στην επαρχεία Monroe στη Φλόριντα των ΗΠΑ και πρόκειται για ένα μεγάλο αλλά ημιτελές φρούριο. Αποτελείται από πάνω από 16 εκατομμύρια τούβλα. Η κατασκευή του άρχισε το 1846 και διήρκεσε 30 χρόνια. Με το φρούριο Jefferson οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα προωθημένο σημείο στον Κόλπο του Μεξικού.

4. HM Fort Roughs, Αγγλία



Το HM Fort Roughs ήταν ένα από τα πολλά φρούρια του Β' παγκοσμίου Πολέμουπου σχεδίασε ο Guy Maunsell και είναι γνωστά ως Maunsell Sea Forts, με σκοπό την προστασία του Harwich στο Έσεξ. Το φρούριο βρίσκεται σε μια ξέρα που βρίσκεται έξι μίλια από την ακτή του Suffolk και οκτώ μίλια από το Έσεξ. Κατασκευάστηκε το 1942.

5. Murud-Janjira, Ινδία



Το Murud-Janjira βρίσκεται στην περιοχή Raigad στην Ινδία. Είναι διάσημο επειδή ήταν το μόνο φρούριο στην δυτική ακτή των Ινδιών που δεν ηττήθηκε παρά τις επιθέσεις των Ολλανδών, των Maratha (μια ινδική κάστα) και της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Το Murud-Janjira βρίσκεται σε ένα βράχο σφαιρικού σχήματος στην αραβική θάλασσα κοντά στο λιμάνι Murud, 165 χλμ νότια της Βομβάης.

6. Fort Pampus, Ολλανδία



Το Pampus είναι ένα τεχνητό νησί και φρούριο και βρίσκεται κοντά στο Άμστερνταμ. Ολοκληρώθηκε το 1895 σαν μέρος της Γραμμής Άμυνας του Άμστρενταμ. Το 1996 ανακηρύχθηκε Μνημείο παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

7. Fort Boyard, Γαλλία



ΤΟ Fort Boyard βρίσκεται ανάμεσα στο Île-d'Aix και το Île d'Oléron στην δυτική ακτή της Γαλλίας. Αν και υπήρχαν τα σχέδια για ένα φρούριο από τον 17ο αιώνα στην περιοχή τα έργα ξεκίνησαν επί του Ναπολέων Βοναπάρτη, το 1801 και ολοκληρώθηκαν το 1857. Έχει σχήμα ωοειδής με μήκος 80 μέτρα και πλάτος 40. Τα τείχη του έχουν ύψος 20 μέτρα.

8. Fort Alexander, Ρωσία



Το Fort Alexander είναι ένα ναυτικό φρούριο σε τεχνητό νησί στον κόλπο της Φιλανδίας κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Την περίοδο 1899–1917, χρησιμοποιούνταν για έρευνες για την πανούκλα και άλλα βακτήρια. Είναι ένα ωοειδές κτήριο με διστάσεις 90x60 μέτρα. Ήταν χωρητικότητας 1000 αντρών και διέθετε 103 κανόνια.

9. Fort Louvois, Γαλλία



Το Fort Louvois βρίσκεται ανάμεσα στο νησί Oléron και τον κόλπο Marennes. Η κατασκευή του διήρκεσε από το 1691 μέχρι και το 1694. Στην άμπωτη, το φρούριο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια λωρίδα γης 400 μέτρων.

10. Flakfortet, Δανία



Το Flakfortet εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του '60 και βρίσκεται σε ένα τεχνητό νησί μεταξύ της Κοπεγχάγης και του Μάλμε. Το φρούριο βρίσκεται 7 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χτίστηκε από το 1910 μέχρι το 1915. Ήταν το μεγαλύτερο θαλάσσιο φρούριο του κόσμου και αποτελεί το μεγαλύτερο νησί φτιαγμένο από τον άνθρωπο με έκταση -μαζί με τους κυματοθραύστες- 70.000 τετ. μέτρα.