Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Αναβίωση εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης»



Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε η αναβίωση του εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κατερίνης.

Ο...

Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.



Τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού διαμερίσματος Κορινού κ. Παπαδόπουλος Αναστάσιος και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού, από το Μορφωτικό Σύλλογο και πάρα πολύ φίλοι.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί τους χορηγούς της εκδήλωσης τον Δήμο Κατερίνης, τον Χοράρχη του Συλλόγου κ. Τσορμπατζίδη Λάζο, τον Χοροδιδάσκαλο του Συλλόγου κ. Ρέμπα Γεώργιο, τις κουμπαγιώτισσες, τους κουμπαγιώτες, τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού «Εύξεινος Πόντος», τον Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Εφέσου και όσους συνέβαλαν με την προσφορά και την παρουσία τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.