Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία



Σε προσωρινή αποκλιμάκωση της εσωστρέφειας μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για τη διαδοχή ευελπιστούν στη λεωφόρο Συγγρού, μετά και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά που επήλθε από τη συντριπτική επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής με 61,31%.

Ο...

Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να παραδώσει τα κλειδιά του κόμματος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος θα εκτελεί χρέη προέδρου με ειδική αποστολή να προετοιμάσει την παράταξη για τις εσωκομματικές διαδικασίες διαδοχής του προεδρικού θώκου αλλά και να κρατήσει τη ΝΔ στο ύψος των περιστάσεων τόσο για το αντιπολιτευτικό της έργο, όσο και για τη συναίνεση, η οποία αναζητείται σήμερα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους εταίρους της.

Οι ελπίδες του πρώην πρωθυπουργού για παραμονή στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν από τα μηνύματα που έφταναν στη Συγγρού από τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το μέτωπο του «Όχι» επιφυλάσσει ευρεία νίκη επί του «Ναι», με το οποίο είχε ταυτιστεί ο Αντώνης Σαμαράς στο δημοψήφισμα.

Η δεύτερη εκλογική συντριβή της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά σε επίπεδο δημοψηφίσματος, δεν μπορούσε να επιτρέψει την παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στο τιμόνι της Συγγρού, την ώρα που ήδη στο εσωτερικό του κόμματος δελφίνοι έκαναν ανοιχτά λόγο για ανάγκη παραίτησής του από την επομένη της 26ης Ιανουαρίου τόσο στα κομματικά όργανα, όσο και με δηλώσεις τους και συνεντεύξεις στα Μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ειλημμένη από το απόγευμα της Κυριακής, όταν είχε ενημερωθεί για το ναυάγιο του δημοψηφίσματος. Έτσι, ο κ. Σαμαράς από το απόγευμα φέρεται να είχε ενημερώσει τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα εχθρικών δηλώσεων που θα όξυνε το κλίμα εσωστρέφειας που ήδη φουντώνει από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Με αυτό το σκεπτικό ο Αντώνης Σαμαράς έχρισε τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος μπορεί να εκτελεί χρέη προέδρου.

Της παραίτησης είχε προηγηθεί η σκληρή κόντρα τόσο με τη Ντόρα Μπακογιάννη, που ζήτησε το κεφάλι του επί πίνακι για την αποτυχία στο δημοψήφισμα, όσο και η παρέμβαση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος με ανοιχτή παρέμβασή του ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, κυκλοφόρησαν ευρέως φήμες για παραίτηση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ έντονες ζυμώσεις και κινητικότητα υπήρχε και από την πτέρυγα των «καραμανλικών».

Πάντως, γαλάζια στελέχη εξέφραζαν χθες την εκτίμησή τους ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τον «υπηρεσιακό» - μεταβατικό του ρόλο για να εδραιωθεί στην εσωκομματική σκακιέρα μέχρι την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου από το Συνέδριο του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ένεκα των καταιγιστικών εξελίξεων στο επίπεδο της οικονομίας, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα πορευθεί στις κάλπες με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Την ίδια ώρα πάντως τα επιτελεία των δελφίνων στη Συγγρού έχουν πάρει φωτιά για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Τα ονόματα που ακούγονταν στους διαδρόμους της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μάκη Βορίδη, του Νίκου Δένδια και του Βασίλη Κικίλια, ωστόσο η επόμενη μέρα της παραίτησης Σαμαρά αναμένεται να ξεκαθαρίσει καλύτερα το τοπίο στην Κεντροδεξιά, καθώς αναμένονται κινήσεις και από το μπλοκ των «καραμανλικών».
newsbeast.gr