Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Εντυπωσιακό πηγάδι υδρομαντείας ανακαλύφθηκε στον Κεραμεικό [εικόνες]






     Σε μία ιδιαίτερα σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη προχώρησαν οι αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκε            ια πρόσφατων ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.

Τις... 

ανασκαφικές έρευνες στον Κεραμεικό έχει αναλάβει ομάδα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Στο στόμιο του πηγαδιού αναγράφεται η επίκληση «ΕΛΘΕ ΜΟΙ Ω ΠΑΙΑΝ ΦΕΡΩΝ ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟΝ ΑΛΗΘΕC», που απευθύνεται στον θεό Απόλλωνα, ο οποίος καλείται να αποκαλύψει στους πιστούς αληθινές προβλέψεις για το μέλλον, ενώ το πηγάδι πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σε κάποιου είδους τελετουργικό υδρομαντείας κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους, αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η ανακάλυψη έγινε μετά την απομάκρυνση μιας ανεστραμμένης μαρμάρινης ληκύθου από το στόμιο του φρέατος, στην αυλή του ιερού που βρίσκεται νότια της περίφημης «ταφικής οδού» και αποδίδεται είτε στην Άρτεμη, είτε στην Εκάτη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε ότι ο εντοπισμός περισσότερων από 20 επιγραφών με το ίδιο περιεχόμενο επιτρέπει την ταύτιση της συγκεκριμένης θέσης με το μοναδικό μαντείο του Απόλλωνος στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας τη λατρεία του θεού μαζί με την αδελφή του, την Άρτεμη.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση της Jutta Stroszeck και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.