Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Βαρώσια, 41 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή [εικόνες-βίντεο]



Η συνοικία Βαρώσια της Αμμοχώστου στη Κύπρο βρίσκεται στα νότια της παλαιάς περιτείχιστης πολής και εκτείνεται εκατέρωθεν κατά μήκος της ακτής.

Αποτελούσε το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου και πολλοί την αποκαλούσαν «η Γαλλική Ριβιέρα της Κύπρου». Παρουσίαζε... 

αλματώδη εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη μέχρι τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο που επιχειρήθηκε τον Ιούλιο του 1974 με τον Αττίλα ΙΙ όπου και από τότε παραμένει στην τουρκοκρατούμενη περιοχή, μη κατοικήσιμη ως πόλη φάντασμα.

Στις διάφορες διακοινοτικές συνομιλίες τα Βαρώσια αποτέλεσαν θέμα προτεραιότητας επίλυσής του και απόδοσης στους ελληνοκυπρίους κατοίκους της που έχουν καταφύγει από τότε και διαμένουν σε άλλες πόλεις όπως Λάρνακα και Λεμεσό.

Με αισιοδοξία αυξάνεται καθώς υπάρχει ελπίδα ότι μία από τις πιο διαβόητες πόλεις φαντάσματα της Ευρώπης, τα Βαρώσια, θα δουν τους πρώτους κατοίκους τους από τότε που εγκαταλείφθηκαν πριν από 41 χρόνια.

Οταν η Τουρκία έστειλε στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, η συντριπτική πλειοψηφία Ελληνικού πληθυσμού των Βαρωσίων έφυγε και η πόλη τέθηκε υπό τουρκική κυριαρχία.

Οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσει την πόλη ως διαπραγματευτικό στοιχείο μετά τον πόλεμο. Ετσι έχτισαν έναν σιδερένιο φράχτη γύρω από αυτή, με συρματοπλέγματα κατά μήκος της παραλίας και Τούρκους στρατιώτες να τη φυλάν, κρατώντας τους επισκέπτες μακριά. Από τότε μέχρι σήμερα είναι μια ετοιμόρροπη πόλη φάντασμα χωρίς κατοίκους.
Οι φωτογραφίες της ερημιάς και της εγκατάλειψης δίνουν μια αίσθηση του πώς είναι τα Βαρώσια σήμερα: