Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Τι προκάλεσε τον ήχο που συντάραξε τον Ειρηνικό Ωκεανό; [βίντεο]


      Ο ήχος αυτός εντοπίστηκε το 1997 από την NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) και είναι ένας εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, αλλά εξαιρετικά ισχυρός θόρυβος. Ο ήχος εντοπίστηκε σε... 

μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού που βρίσκεται δυτικά του νοτίου άκρου της Νότιας Αμερικής. Ονομάστηκε Ήχος Bloop.

Προκλήθηκε από το μεγαλύτερο ζώο ή πλάσμα που υπήρξε ποτέ;

Ένα τεράστιο υποβρύχιο πλάσμα, πολλές φορές μεγαλύτερο από τη γαλάζια φάλαινα, προκάλεσε έναν ήχο τόσο δυνατό που ακούστηκε από τους επιστήμονες σε ακτίνα 3.000 μιλίων.

Τι ήταν; Γαλάζια φάλαινα, το γιγάντιο χταπόδι τοΚράκεν, ο προϊστορικός καρχαρίας Μεγαλόδοντας, τοκολοσσιαίο Καλαμάρι ή ίσως ακόμη και ο Cthulhu που ξύπνησε από το λήθαργο του;

Το 1997, μια σειρά από υδρόφωνα -ειδικά υποβρύχια μικρόφωνα που χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να μελετήσουν δρώμενα κάτω από τον ωκεανό- εντόπισε μια εξαιρετικά δυνατό και χαμηλής συχνότητα ήχο που κατάφερε να ακουστεί σε περισσότερα 3000 μίλια μακριά από την πηγή προέλευσης του. 


Υπολογίστηκε ότι σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

Ο ήχος, εξαιτίας αυτού που ακούγεται όταν επιταχύνθηκε 16 φορές βαπτίστηκε «Το Bloop».

Στο παρακάτω βίντεο θα ακούσετε και τον πραγματικό ήχο, ο οποίος είναι πολύ τρομαχτικότερος από τον ήχο με την x16 επιτάχυνση.

Λόγω της υπογραφής της συχνότητας του ήχου, οι θαλάσσιοι βιολόγοι πιστεύουν ότι ο ήχος δεν ήταν ανθρώπινης προελεύσεως από κάτι σαν βόμβα ή από οποιοδήποτε είδος υποβρύχιας ηφαιστειακής ή σεισμικής δραστηριότητας. Φαίνεται να ταιριάζει περισσότερα σε κάποιο είδος υποβρύχιου θηλαστικού - όπως η γαλάζια φάλαινα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο δυνατότερος ήχος που ανιχνεύεται από τη γαλάζια φάλαινα μπορεί να ακουστεί μόνο λίγο λιγότερο από 1.000 μίλια... Λογικά αυτό που προκάλεσε αυτό τον ήχο θα πρέπει να είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο γνωστό ζωντανό οργανισμό.

Απλώς τελικά τι προκάλεσε αυτόν τον ήχο; Ήταν πραγματικά ένα τεράστιο υποβρύχιο πλάσμα του ωκεανού που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει... ή ίσως κάτι ακόμη πιο μυστηριώδες και άγνωστο;
Θα μπορούσε κάτι που έζησε πολύ πριν να έκανε αυτόν τον ήχο;

Ας ψάξουμε στην προϊστορική ζωή.

Θα μπορούσε να ήταν ένας μεγαλόδοντας; Ή ένα κολοσσιαίο καλαμάρι; Απίθανο -καθώς και τα δύο είναι πολύ μικρότερα από τη γαλάζια φάλαινα. Και όμως, δεν υπάρχει κανένα προϊστορικό ζώο -από αυτά που έχουν ανακαλυφθεί- που να είναι μεγαλύτερο από μια γαλάζια φάλαινα.

Είναι πραγματικά τρομακτικό να σκεφτούμε ότι τα βάθη των ωκεανών μας είναι ακόμα εντελώς ανεξερεύνητα.

Το πρόβλημα είναι ότι μια γαλάζια φάλαινα δεν μπορεί είναι ο ένοχος καθώς ο δυνατότερος ήχος που έχει καταγραφεί ποτέ από μια γαλάζια φάλαινα μπορεί να φθάσει μόλις την ακτίνα των 1.000 μιλίων.

Έτσι, αυτό που προκάλεσε τον ήχο αυτό θα πρέπει να είναι αρκετές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο από τον μεγαλύτερο γνωστό οργανισμό, τη γαλάζια φάλαινα. 

 

Δείτε το διάγραμμα σύγκρισης μεγέθους. Ένα σχολικό λεωφορείο είναι περίπου 11 μέτρα. Μια γαλάζια φάλαινα είναι περίπου 34 μέτρα. Αυτό που παρήγαγε τον ήχο, αν υποτεθεί ότι ήταν ζώο της φύσης, θα πρέπει να είναι 215 μέτρα, ίσως λίγο μικρότερο από τον Πύργο του Άιφελ.

Λέγεται ότι γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για το τι κρύβεται στα βάθη των ωκεανών μας από ότι για το διάστημα.

Στο τέλος του βίντεο θα ακούσετε ένα απόσπασμα από τον πραγματικό Bloop ήχος χωρίς την επιτάχυνση. Μπορεί να σας τρομάξει λίγο.