Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ο πρώην διοικητής του UCK ιδρύει νέο αλβανικό κόμμα στα Σκόπια

 
 Την ίδρυση νέου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, με την επωνυμία "Ενότητα", γνωστοποίησε και επίσημα σήμερα ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του "UCK" στην ΠΓΔΜ (των Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ που το 2001 ενεπλάκησαν σε πολύμηνες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ), Γκζιμ Οστρένι.

Ο... 

Γκζιμ Οστρένι, ο οποίος το διάστημα 2005-2006 είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, θεωρείται η «ιερή εικόνα» του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση της χώρας. Ο Γκζιμ Οστρένι ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αλί Αχμέτι για αρκετά χρόνια. Στις διεθνοτικές συγκρούσεις του 2001, ο Αλί Αχμέτι ήταν ο πολιτικός διοικητής του "UCK" και ο Γκζιμ Οστρένι ο στρατιωτικός διοικητής.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα διαφοροποιήθηκε από τον Αλί Αχμέτι και από την ηγετική ομάδα του κόμματος αυτού, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί το DUI και των κρουσμάτων διαφθοράς και αναξιοκρατίας που εμφανίζονται στους κόλπους του κόμματος αυτού.

Ο Γκζιμ Οστρένι, κατά την παρουσίαση του νέου κόμματος, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο των Σκοπίων, κατηγόρησε τα δύο κοινοβουλευτικά αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ (το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι) ότι έχουν γίνει «υποτελείς» του VMRO-DPMNE (του κόμματος του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι).

Στο νέο κόμμα συμμετέχει και ένας από τους βουλευτές του DUI, ο Ζούλφι Αντέλι. Τον κορμό του νέου κόμματος, το ιδρυτικό συνέδριο του οποίου θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αποτελέσουν δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του κόμματος του Αλί Αχμέτι.

Στο εσωτερικό του DUI, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν ξεσπάσει σοβαρές διαφωνίες και έντονες εσωκομματικές αντιπαλότητες, τις οποίες ο ηγέτης του κόμματος, Αλί Αχμέτι, αδυνατεί να ελέγξει.