Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΙΟΥ 500 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Ένα σπάνιο όσο και χρήσιμο, λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που βρίσκεται, ναυάγιο αποκάλυψαν αρχαιολόγοι... 

στην Ολλανδία. Όπως επιβεβαιώθηκε από τα ειδικά τεστ που έγιναν, πρόκειται για ένα καράβι 500 και πλέον χρόνων, ήτοι του 15ου αιώνα, το οποίο μετέφερε εμπορεύματα στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα.

Το σημαντικό αυτό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στο λιμάνι της πόλης Κάμπεν. Οι εργαζόμενοι στην κατασκευαστική εταιρεία διέκριναν τον ξύλινο σκελετό ενός καραβιού. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία της ανακάλυψής τους, η οποία αναδείχθηκε μετά τη μελέτη των αρχαιολόγων.



Το καράβι ήταν περίπου 20 μέτρα, είχε περίπου 40 τόνους βάρος και η ηλικία του εκτιμήθηκε μεγαλύτερη από 500 χρόνια. Προκειμένου να ανασυρθεί από το βυθό χωρίς να υποστεί καταστροφές, χρησιμοποιήθηκε ένας ειδικός μεταλλικός σκελετός, μέσα στον οποίο τοποθετήθηκε με πολύ μεγάλη προσοχή, πριν αναδυθεί στην επιφάνεια.

Το καράβι που βρέθηκε στο δέλτα του ποταμού της περιοχής, βαφτίστηκε «Ijsselkogge». Ο συγκεκριμένος τύπος καραβιού είχε εμφανιστεί στις θάλασσες από τον 10ο αιώνα και το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον μέχρι και το 12 αιώνα στη Μεσαιωνική Ευρώπη.

Ο ειδικός μεταλλικός σκελετός που χρησιμοποιήθηκε για την ανέλκυση του ναυαγίου