Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Σπάνιες εικόνες από έκρηξη ηφαιστείου στην Ανταρκτική - Φωτογραφίες και βίντεο


Ο εικονολήπτης ήταν στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και το αποτέλεσμα ήταν να τραβηχτούν αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά απομακρυσμένο ηφαίστειο που «ξέσπασε» στην Ανταρκτική.

Το... 

ηφαίστειο Big Ben βρίσκεται σε μια ηφαιστειακή οροσειρά στην κορυφή της νήσου Χερντ. Το νησί είναι πολύ μακριά από κάποια κατοικημένη περιοχή, περίπου 4.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηπειρωτικής Αυστραλίας στο Νότιο Ωκεανό και παρόλο που είναι γνωστό ότι το ηφαίστειο έχει εκραγεί στο παρελθόν σπάνια έχει εντοπιστεί, παρά μόνο από δορυφόρο.

Ερευνητές του σκάφους CSIRO εξεπλάγησαν από την γεωλογική δραστηριότητα στην οποία βρέθηκαν παρόντες, σύμφωνα με τη δήλωσή τους από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας. Το πλοίο στο οποίο βρίσκονταν ερευνά το Οροπέδιο Kerguelen προκειμένου να εξετάσει ενεργά ηφαίστεια στον πυθμένα του ωκεανού.

«Βλέποντας καπνό να προέρχεται τόσο από τα ενεργά ηφαίστεια της Αυστραλίας και γενόμενοι μάρτυρες μιας έκρηξης ήταν μια καταπληκτική εμπειρία στην έρευνα μας αυτή την εβδομάδα» ανέφερε ο επικεφαλής επιστήμονας του ταξιδιού, καθηγητής και γεωφυσικός Mike Coffin στην ανακοίνωση,«Είμαστε 10 ενθουσιασμένοι επιστήμονες που ταξιδεύουν και ο ενθουσιασμός μας έχει εξαπλωθεί και σε ακόμα 50 ναύτες μας».

Η Jodi Fox, υποψήφια διδάκτωρ στις επιστήμες της Γης στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, πρόσθεσε: «Το να βλέπεις λάβα που προέρχεται από το Mawson Peak και να ρέει κάτω στην πλευρά του Big Ben πάνω από έναν παγετώνα ήταν απίστευτο».

Οι εικόνες από το σημείο είναι πραγματικά εντυπωσιακές και σπάνιες όχι μόνο για τους απλούς παρατηρητές αλλά ακόμη και για τους επιστήμονες.
Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες και το βίντεο από το σημείο...



newsbeast.gr