Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Το μικρότερο, το ακριβότερο και άλλα ρεκόρ για τα βιβλία... [photos]



Τα αγαπάμε, μας κρατούν συντροφιά, αποτελούν πηγή γνώσης και έμπνευσης, ενώ η σημασία τους είναι... 

μεγάλη ανά τους αιώνες σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Τα βιβλία κατέχουν μια θέση στην καρδιά όλων έστω κι αν η τεχνολογία αποτελεί μεγάλο εχθρό τους και βέβαια… και πολλά ενδιαφέροντα ρεκόρ…

Το ακριβότερο βιβλίο 



Σύμφωνα με το Forbes, ο Μπιλ Γκέιτς κατέχει το πιο ακριβό βιβλίο που πουλήθηκε ποτέ. Το 1994 έδωσε 30.800.000 δολάρια (περίπου 49.400.000 σημερινά) για Codex Leicester του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Αυτό το πρωτότυπο χειρόγραφο, που γράφτηκε μεταξύ του 1506 και του 1510 είναι ένα από τα μόλις 20 σημειωματάρια που εξακολουθούν να υπάρχουν. Περιλαμβάνει σκίτσα, σημειώσεις και ιδέες, όλα γραμμένα από δεξιά προς τα αριστερά.

Το πολυτιμότερο βιβλίο

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι ίσως το πιο πολύτιμο βιβλίο στον κόσμο. Ήταν το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε (1.455 περίπου) με τη χρήση σύγχρονων μηχανών. Μόνο 180 αντίτυπα είχαν τυπωθεί αρχικά, από τα οποία σώζονται σήμερα 49 και μόνο 21 είναι πλήρεις. Σχεδόν όλα ανήκουν σε μουσεία, βιβλιοθήκες ή ιδρύματα.

Το μεγαλύτερο βιβλίο 



Το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο δεν είναι ένα βιβλίο με τη συμβατική έννοια, αλλά μια σειρά από τεράστιες πέτρινες πλάκες που βρίσκονται στην Παγόδα Kuthodaw στο Mandalay της Μιανμάρ. Περισσότερες από 700 μαρμάρινες πλάκες διηγούνται την ιστορία της tipitaka, το κεντρικό κείμενο του Θεραβάντα (ή Τεραβάντα) Βουδισμού. Όταν χτίστηκε η παγόδα γύρω στα 1860, οι πλάκες ήταν γραμμένες με χρυσό μελάνι και διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους, αλλά, όταν οι Βρετανοί εισέβαλαν τη δεκαετία του 1880, οι στρατιώτες λεηλάτησαν το μελάνι και τους πολύτιμους λίθους.

Το βιβλίο με τις περισσότερες λέξεις

Με βάση το πόσες λέξεις περιέχει ένα βιβλίο, το μακρύτερο θεωρείται το Artamène ou le Grand Cyrus, ένα ρομαντικό μυθιστόρημα του 17ου αιώνα της Madeleine de Scudery. Το 10τομο έργο έχει πάνω από 10.000 σελίδες και 2,1 εκατομμύρια λέξεις.

Το μικρότερο βιβλίο 

Το μικρότερο βιβλίο του κόσμου είναι τόσο… μικρό που μπορεί να διαβαστεί μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Το “Teeny Ted from Turnip Town” γράφτηκε από τον Malcolm Douglas Chaplin και τυπώθηκε με τη χρήση κρυσταλλικού πυριτίου από τον αδελφό του Robert, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Το βιβλίο των 30 σελίδων, με μέγεθος 70×100 μικρόμετρο είναι τόσο μικρό που θα μπορούσε να χωρέσει στο πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Το best seller όλων των εποχών