Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Δύο χρόνια περιμένουν οι επιχειρήσεις την επιστροφή ΦΠΑ


Τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο προχωράει σε μία σκληρή φορολογική πολιτική αυξάνοντας τους περισσότερους έμμεσους φόρους, ξεχνάει να πληρώσει τις επιχειρήσεις αδιαφορώντας μάλιστα εάν αυτές μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αδιαφορούν εάν μπορούν να πληρωθούν τα δάνεια τους και οι καθημερινές υποχρεώσεις των οικογενειών τους. Το... 

μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να πληρώνονται οι φόροι. Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο δεν επιστρέφει τον οφειλόμενο ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα Η ΦΑΕ Πειραιά δεν επιστρέφει ΦΠΑ για πάνω από 755 ημέρες. Δηλαδή, για περισσότερα από δύο χρόνια. Η ΔΟΥ πλοίων 301 ημέρες, ενώ η ΦΑΕ Πειραιά 165 ημέρες.

Το οφειλόμενο ποσό στις επιχειρήσεις ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Εαν συνυπολογισθούν και οι υπόλοιπες οφειλές του δημοσίου προς τους προμηθευτές το ποσό εκτοξεύεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Και ενώ όλα αυτά αποτελούν την καθημερινότητα ή διαφορετικά τον γολγοθά των επιχειρήσεων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προκαλεί τονίζοντας ότι ο νόμος για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ψήφισε και ο ίδιος την περασμένη Κυριακή είναι αντισυνταγματικός και εγκληματικός.

Σημειώνεται ότι από την ερχόμενη Τετάρτη αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Στα νησιά αυτά από 1.6.2016 θα ισχύουν οι συντελεστές Φ.Π.Α. που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24%.

matrix24.gr