Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΛΕΣΒΟΣ: ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ


Σε μία ιστορία, για το πώς συνδέεται ο πόλεμος και το χάος στη Συρία με το επάγγελμα του σερβιτόρου και ειδικά με τον έλληνα σερβιτόρο, τον Θοδωρή Κουρνιάρη (φώτο), που έχασε την δουλειά του στην Λέσβο, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Γουίλιαμ Μπουθ, η «Washington Post».
Ενδεικτικά, όπως γράφει, «το χάος στη Συρία έχει επηρεάσει αρνητικά τα ανατολικά νησιά της Ελλάδας – και όχι μόνο. Καθημερινοί άνθρωποι, αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσω του τουρισμού, όπως είναι ο... 

 
 
 
 
κ. Κουρνιάρης, ο οποίος θεωρεί ότι έχει εξαπατηθεί, όχι μόνο από τον Πρόεδρο της Συρίας -ο οποίος βομβαρδίζει τον ίδιο του το λαό- άλλα και από τους άλλους ηγέτες, όπως είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία άνοιξε την ‘πόρτα’ της στους πρόσφυγες και ύστερα την έκλεισε».

Ο Θ. Κουρνιάρης είναι 27 χρόνων και ζει με την μητέρα του στην Λέσβο. Πρόσφατα έχασε την δουλειά του ως σερβιτόρος σε μια ταβέρνα του νησιού.



Ο κ. Κουρνιάρης έκανε δηλώσεις στην «Washington Post» σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Λέσβο με τους πρόσφυγες και τους τουρίστες, λέγοντας στον δημοσιογράφο ότι «οι τουρίστες έφυγαν, αποφάσισαν ότι δεν θα περάσουν τις διακοπές τους σε ένα νησί που έχει φιλοξενήσει 600.000 πρόσφυγες πολέμου και οικονομικούς μετανάστες, τους τελευταίους 18 μήνες» είπε στην συνέντευξή του. Πρόσθεσε, επίσης, ότι για να επιβιώσει θα ασχοληθεί τους χειμερινούς μήνες με το επάγγελμα του γιδοβοσκού, για 25 ευρώ την ημέρα.

Παράλληλα, ο Θ. Κουρνιάρης, χωρίς να δουλεύει την καλοκαιρινή σεζόν, θα χάσει όχι μόνο τον μισθό του από το εστιατόριο, αλλά επίσης, το τρίμηνο επίδομα ανεργίας από την κυβέρνηση, το οποίο έλαβε για να περάσει τον χειμώνα και, επίσης, θα χάσει την ασφάλεια υγείας του. Επιπλέον δούλεψε μέχρι τα μέσα Ιουλίου σε μια καφετέρια για λίγες ώρες την εβδομάδα.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Βάτης, 71 χρόνων, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Αφροδίτη», είπε την δική του ιστορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς αναφέρει πως «έρχονται (οι πρόσφυγες) στην παραλία μας. Νιώθουμε ότι κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Κανείς δεν κάθετε να σκεφτεί τις επιπτώσεις που προκάλεσαν αυτά τα γεγονότα. Τους ακούμε. Μας φωνάζουν φασίστες τώρα, επειδή παραπονιόμαστε. Αλλά εμείς πρώτοι απ’ όλους βοηθήσαμε τους μετανάστες! Πριν τους NGOs, πριν τα Ηνωμένα Εθνη».

«Η κατάσταση είναι η χειρότερη κατάσταση στα 50 χρόνια, στο νησί. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν, τα κρουαζιερόπλοια σταμάτησαν. Τα διεθή ταξιδιωτικά γραφεία δεν προτιμούν την Λέσβο και τα διπλανά νησιά της, καθώς και οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά το 70-90%. Δεν κατηγορώ τα Μέσα Ενημέρωσης», είπε ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λέσβου και ιδιοκτήτης του «Heliotrope Hotel».

Επίσης, η Μελίντα ΜακΡόστι (McRostie), η οποία διατηρεί την ταβέρνα «The Captains Table» στον Μόλυβο με τον σύζυγο της, Θοδωρή, και που επίσης δημιούργησε το «Starfish Foundation», για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, αναφέροντας πως «οι άνθρωποι στην αρχή σοκαρίστηκαν και μετά βοήθησαν τους πρόσφυγες – πολύ. Τώρα πεινάνε, και το βλέπω, φοβούνται: μήπως θα γίνουμε και εμείς πρόσφυγες;».

«Δεν βλέπεις τους ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια, ακόμη. Αλλά αυτό τον χειμώνα ίσως τους δεις», είπε ο Κουρνιάρης.

Οι Ελληνες της Λέσβου κατανοούν το δράμα των προσφύγων μιας και οι παππούδες τους είχαν παρόμοιες εμπειρίες.

«Δεν ήταν όλοι πρόσφυγες πολέμου, και δεν ήταν όλοι Σύριοι», είπε ο Μιχάλης Κωνσταντέλλης, ο οποίος είχε εργασθεί ως Dj και ταξιδιωτικός πράκτορας.

Οι κάτοικοι της Λέσβου είναι στη λίστα για το Νόμπελ Ειρήνης, αλλά οι ντόπιοι επισημαίνουν πως «τα βραβεία δεν τρώγονται».

Πηγή: lesvosnews.net