Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας: Οι παραγωγοί ακτινιδίου να είναι προσεχτικοί με τους εμπόρους - Να μην υποκύψουν στις πιέσεις


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας – Φιλιππιάδας προς τους παραγωγούς ακτινιδίου, που σε λίγες μέρες ξεκινά η εμπορική περίοδος για το 2016, ώστε να «είναι προσεχτικοί με τις εταιρείες εμπορίας που θα συνεργαστούν, τόσο για τις τιμές όσον και την αξιοπιστία τους». Και αυτό γιατί, όπως εκτιμάται η φετινή παραγωγή είναι καλή ποιοτικά, αλλά αρκετά μειωμένη.
Στην... 

 
 
 
 
Άρτα καλλιεργούνται περίπου10.000 στρέμματα ακτινιδίου, όλων των ποικιλιών, με βασικότερη αυτή του Χέιγουορθ. Η παραγωγή εκτιμάται φέτος θα φτάσει στην περιοχή μόλις τους 25.000 τόνους, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με πέρσι που ήταν 40.000 με 45.000 τόνους. Το γεγονός της μειωμένης φετινής παραγωγής, όπως εξηγεί στο ypaithros.gr, ο Δημήτρης Ξυλογιάννης, γεωπόνος και παραγωγός ακτινιδίου στην Άρτα «οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα δεν έκανε κρύο και παγετό, που χρειάζονται τα φυλλοβόλα για να μπουν σε καρποφορία».

Να μην υποκύψουν οι παραγωγοί στις πιέσεις των εμπόρων 

Παρά το γεγονός ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή, αναμένεται ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι οι ιδανικότερες για να έχουμε μια καλή χρονιά», μας λέει ο Δημήτρης Ξυλογιάννης. Και αυτό όπως εξηγεί φέτος η παραγωγή στη Νέα Ζηλανδία ήταν πάρα πολύ χαμηλή, όπως επίσης και στην Ιταλία, που είναι οι βασικές χώρες παραγωγής ακτινιδίων: «Και εδώ στην Ελλάδα από τις εκτιμήσεις και την εμπειρία μας, η παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 40%. Επίσης, η παραγωγή μήλων και αχλαδιών είναι μειωμένη στο 50% και κάτω. Ανταγωνιστές στα ακτινίδια είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Επομένως, οι προϋποθέσεις για μια καλή χρονιά είναι οι ιδανικότερες», τονίζει.
Με βάση τα παραπάνω ο Δ. Ξυλογιάννης καλεί τους παραγωγούς να μην υποκύψουν στις πιέσεις των εμπόρων, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να προτείνουν τιμές μεταξύ 30 και 32 λεπτά το κιλό. «Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για τη φετινή χρονιά, γιατί την περασμένη βδομάδα φάνηκε ξεκάθαρα η διάθεση στη διεθνή αγορά από Ιταλούς εμπόρους που διαπραγματεύτηκαν με τους Έλληνες παραγωγούς για 47 λεπτά το κιλό. Γι’ αυτό καλούμε τους παραγωγούς να μην υποκύψουν στις πιέσεις των εμπόρων και να μην δώσουν τα ακτινίδιά τους σε χαμηλές τιμές», σημειώνει.

Ο ΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας 

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας – Φιλιππιάδας έχει ως εξής: «Εν όψει της έναρξης της εμπορικής περιόδου 2016 όσον αφορά τα ακτινίδια, ενημερώνουμε τους παραγωγούς της περιοχής μας, ότι βάση εκτιμήσεων η παραγωγή είναι καλή ποιοτικά, αλλά αρκετά μειωμένη όπως είχαμε τονίσει και στην αρχή της καρπόδεσης. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι και σε άλλες περιοχές η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεχτικοί με τους εμπόρους που θα συνεργαστούν, τόσο για τις τιμές όσον και την αξιοπιστία τους».