Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

"Είμαι καλά, τόπο στα νιάτα!"

 
 - «Και οι Μητροπολίτες κάποια στιγμή παραιτούνται», δηλώνει ο κ.κ. Ιγνάτιος

Με αυτόν τον κύριο τίτλο κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα "Ηχώ της Άρτας", αναφερόμενη, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην παραίτηση του Μητροπολίτη Άρτας, η οποία χθες λίγο μετά το μεσημέρι έπεσε ωσάν κεραυνός εν αιθρία στην τοπική κοινωνία η είδηση αυτής της παραίτησης.

Η εφημερίδα στο πλούσιο ρεπορτάζ μεταξύ άλλων αναφέρει:

 
 
 
 
"...Την παραίτησή του ο Μητροπολίτης Άρτης είχε υποβάλει στην Ιερά Σύνοδο από 31 Αυγούστου και η συζήτηση επί της αιτήσεως παραίτησης έγινε στην 3η Συνεδρία για το μήνα Σεπτέμβριο, της Διαρκούς Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κάνοντάς την ομόφωνα δεκτή, και εκφράζοντας την ευαρέσκειά της για την 45 ετών διακονία του ως κληρικού.

Δεν είναι λίγα τα 45 χρόνια που ο Σεβασμιότατος Ιγνάτιος, κρατούσε στα χέρια του «το τιμόνι» της Εκκλησίας σε τοπικό επίπεδο, όμως την ίδια ώρα, άλλοτε με συγκίνηση κι άλλοτε με προβληματισμό, τίθενται ερωτήματα από τους Αρτινούς πολίτες γι’ αυτή την παραίτηση.

Με το χιούμορ που τον διακρίνει ο Σεβασμιότατος, απέκρουσε αυτό το ερώτημα μέχρι ώρας, αναφέροντας: «Κάποια στιγμή και οι Μητροπολίτες μεγαλώνουμε και παραιτούμαστε ορισμένες φορές κι εμείς...».

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο, τα 72έτη της ηλικίας του καθόλου δεν θεωρούνται «γήρας», πόσο δε μάλλον απ’ όσους τον γνωρίζουν καλά και ξέρουν την ευδιαθεσία, την δυναμικότητα, την διαύγεια πνεύματος που τον διακρίνει, όπως και τις επιδόσεις του στον αθλητισμό.

Στο μεταξύ ένα ακόμη ερώτημα που κατατίθεται διαρκώς από χθες το μεσημέρι είναι τί ακολουθεί, κι εν προκειμένω ο κ. Ιγνάτιος μας το απάντησε με πολύ χιούμορ και πειράγματα, λέγοντας: «Εσείς τώρα που θα έχετε να γράφετε...». Όμως ουσιαστικά η διαδικασία είναι δεδομένη για την Εκκλησία και εν προκειμένω αυτό που ακολουθεί είναι η ψηφοφορία σε επίπεδο ιεραρχίας για την ανάδειξη νέου μητροπολίτη Άρτας.

Αυτό θα γίνει μέσα σε περίπου ένα μήνα, καθόσον όπως πληροφορούμαστε από εκείνους που γνωρίζουν καλά τα της Διοικήσεως και της διαδικασίας στο Εκκλησιαστικό σχήμα, η παραίτηση του Μητροπολίτη Άρτης ήρθε στην ολοκλήρωση του Εκκλησιαστικού έτους δηλαδή 31 Αυγούστου.

Από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό έτος και ως εκ τούτου συνδυάζεται με την νέα Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία απαρτίζεται από 13 Μητροπολίτες και συγκαλείται και η Σύνοδος της Ιεραρχίας των 83 Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Εν προκειμένω θα μπορούσε κανείς να πει ότι σε αυτή τη νέα Συνοδό θα μετέχουν –μετά την αποδοχή της παραίτησης του κ.κ. Ιγνατίου- 82 μητροπολίτες, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, καθόσον από τούδε και στο εξής στην Ιερά μητρόπολη Άρτης θα τοποθετηθεί μέχρι την ανάδειξη νέου μητροπολίτη τοποτηρητής. Και μάλιστα αυτό καθορίζεται ότι στη θέση αυτή (τοποτηρητή) ορίζεται ο αρχαιότερος ηλικιακά Μητροπολίτης των Μητροπόλεων με τις οποίες γειτνιάζει η της Μητρόπολη Άρτης.

Ποιοι οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες για την πλήρωση της θέσεως της Ι.Μ. Άρτης φέρεται να προωθείται ο Πρωτοσύγκελλος Ι.Μ. Άρτης Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ντούβαλης, αλλά φέρεται και να ενδιαφέρεται ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, βοηθός Επίσκοπος της Ι.Μ. Αργολίδος.

Επικρατέστερος βέβαια είναι ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ντούβαλης, τον οποίο θα στηρίξει ο Σεβασμιότατος Ιγνάτιος.

Η πορεία του

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ', κατά κόσμο Νικόλαος Αλεξίου, γεννήθηκε το 1945 στην Καστανιά Άρτης.

Τις Γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στην Άρτα. Το 1964 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1969.

Διάκονος χειροτονήθηκε το 1971 και Πρεσβύτερος το 1974 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο Γ΄.

Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης κατά τα έτη 1971 ως 1988, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Άρτης.

Τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο

Ο κ.κ. Ιγνάτιος είχε τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο γινόταν ελάχιστα ή και καθόλου γνωστό στους περισσότερους, καθώς ο χαρακτήρας του, όπως λέει και η τοπική κοινωνία, διακρίνονταν από μεγάλη αγάπη, σεμνότητα και ταπεινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές φορές μέσα στο μήνα επισκεπτόταν φτωχές οικογένειες του νομού, χωρίς να το μαθαίνει κανείς και βοηθούσε με κάθε τρόπο, δίνοντας ακόμη και μέρος του μισθού του.

Στο επίσημο έργο του συγκαταλέγονται, το Γηροκομείο της πόλης που έχει βραβευτεί για την προσφορά του από τους Προέδρους της Δημοκρατίας και δεκάδες φορείς, η λειτουργία των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης που φιλοξενούσαν εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής και αθλητισμού, η διανομή τροφίμων και τα συσσίτια για τους άστεγους και απόρους της πόλης και η λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου.

Επίσης, ίδρυσε βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης, επισκεύασε και κατασκεύασε εκκλησίες σε όλο το νομό, μεταξύ αυτών και τον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στο κέντρο της πόλης και ανακαίνισε το Πνευματικό Κέντρο της πόλης, δίνοντάς του σύγχρονο χαρακτήρα.

Ιεράρχης με διορατικότητα και πνευματικό χάρισμα είχε και τεράστιο πνευματικό έργο, καθώς βρισκόταν δίπλα σε όλους τους πολίτες της Άρτας, τους οποίους στήριζε στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, επισκεπτόμενος συχνά όλα τα χωριά από τα ορεινά μέχρι τον κάμπο του νομού. Ιδιαίτερα αγαπητός ήταν και σε όλους τους ιεράρχες της Συνόδου με καθαρή φωνή στην Ιεραρχία, ενώ απολάμβανε και του σεβασμού του πολιτικού κόσμου της χώρας αλλά και των τοπικών αρχόντων.

ixotisartas.gr
aetostz.blogspot.gr