Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Πανικός στο επιτελείο της Κλίντον – Με τέσσερις μονάδες προηγείται ο Τραμπ μετά το debate


Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στο επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον τα πρώτα δημοκοπικά αποτελέσματα μετά το τηλεοπτικό debate, τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, εναντίον του έτερου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με... 





δημοσκόπηση της βορειοαμερικανικής εφημερίδας Los Angeles Times, o Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος προηγείται της Κλίντον στην προτίμηση των ψηφοφόρων κατά τέσσερις μονάδες.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό 46,7% υπέρ του Τραμπ έναντι του 42,6% της Κλίντον, μία μέρα μετά το debate, υποδεικνύει χαρακτηριστικά μια άνοδο της τάξης του 0,6% σε σχέση με τα ποσοστά των δύο αντιπάλων μία ημέρα πριν την τηλεοπτική αναμέτρηση.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της δημοσκόπησης που αξίζει να σημειωθούν είναι τα έξης:

– Ο Τραμπ προηγείται της Κλίντον στην εν λόγω δημοσκόπηση από τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων καταγράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, όταν ο Τραμπ είχε «ξεφύγει» μπροστά με 6,7 μονάδες.

– Η πιο ασταθής ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων εντοπίζεται στους κάτω των 35 ετών, καθώς μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υποστήριζαν την Κλίντον με διαφορά τουλάχιστον 10 μονάδων, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα η διαφορά ανατράπηκε υπέρ του Τραμπ κατά 8 μονάδες και επί του παρόντος κυμαίνεται σε 5,5 μονάδες υπέρ του Ρεπουμπλικάνου.

– Οι εκλογικές προτιμήσεις μεταξύ εκείνων που κατέχουν μόνο απολυτήριο λυκείου τοποθετούν τον Τραμπ σε πλεονεκτική θέση με 19,2 μονάδες διαφορά, όταν πριν από αρκετές εβδομάδες το ποσοστό στήριξης του περιοριζόταν σε μονοψήφιο νούμερο.

– Επίσης, ο Τραμπ έχει μια διαφορά προτίμησης της τάξης του 20% στον ανδρικό πληθυσμό σε σχέση με την Κλίντον, όταν η διαφορά κυμαινόταν σε τουλάχιστον 10% περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

Τέλος, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στις προτιμήσεις των Αφροαμερικανών, οι οποίες κυμαίνονταν μόλις στο 3% νωρίτερα αυτό το μήνα. Η υποστήριξη «εκτοξεύθηκε» σε περίπου 20% πριν από 10 ημέρες προτού υποχωρήσει και στη συνέχεια ανακάμψει στο τρέχον 18,2%. 



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr