Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Έσβησαν τα φώτα στην Ισλανδία για να απολαύσουν το βόρειο σέλας (βίντεο και φωτογραφίες)



Και ξαφνικά αποφασίστηκε συσκότιση στην Ισλανδία, ώστε οι κάτοικοί της να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το βόρειο σέλας, ένα φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε... 







χώρες που βρίσκονται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Πραγματικά οι εικόνες αφήνουν τον θεατή άφωνο.




Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέγκιαβικ, με απόφαση των αρχών, έτσι ώστε οι κάτοικοί του να έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το φυσικό φαινόμενο, που είναι γνωστό ως βόρειο σέλας σε όλο του το μεγαλείο.
Βεβαίως οι αρχές δεν παρέλειψαν να παροτρύνουν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτοί κατά την οδήγηση στις σκοτεινές περιοχές.


Τουρίστες και ντόπιοι επωφελήθηκαν και πήραν συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από τον ουρανό της ισλανδικής πρωτεύουσας.
Αν και ορισμένοι αυτόχθονες πιστεύουν ότι το βόρειο σέλας προκαλείται από τα πνεύματα των προγόνων τους που χορεύουν, υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το όμορφο φυσικό φαινόμενο.


Πρόκειται για μια φυσική εμφάνιση του φωτός στον ουρανό, συνήθως σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους, το οποίο προέρχεται από διαταραχές που καταγράφονται στην μαγνητόσφαιρα της Γης. Και στη συνέχεια εξαιτίας του ηλιακού ανέμου τα σωματίδια στο άνω τμήμα της ατμόσφαιρας ιονίζονται και γίνονται πολύχρωμα.




Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται σε χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό, όπου εμφανίζεται ως ένα παραπέτασμα φωτός στο νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, μερικές φορές ο ουρανός γεμίζει με τόξα ή σπείρες που δημιουργούνται από τις ισχυρές γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης. Το πράσινο χρώμα κυριαρχεί, αλλά υπάρχουν και πινελιές από ροζ, λευκό, κόκκινο και μωβ.