Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Το ιδανικό παλάτι του Ferdinand Cheval



Ο Ferdinand Cheval ζούσε και εργαζόταν στην πόλη Hauterives της Γαλλίας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν ένας απλός ταχυδρομικός υπάλληλος, αλλά πάντα ονειρευόταν ότι κάποια μέρα θα έκανε κάτι που θα έμενε στην ιστορία.
Μια μέρα και καθώς έκανε το συνηθισμένο του δρομολόγιο, το μάτι του έπεσε πάνω σε μία... 
 
 
 
 
 
 
 
  
 

 
 
 
 
 
πέτρα στην άκρη του δρόμου. Εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της, τη σήκωσε και την έβαλε στη τσέπη του με σκοπό να την κρατήσει. Στη συνέχεια όμως πρόσεξε ότι κατά μήκος του δρόμου, υπήρχαν και άλλες πολλές πέτρες σαν και αυτή. Έτσι ξεκίνησε να τις μεταφέρει αρχικά στις τσέπες του και στη συνέχεια σε καλάθια και σε καροτσάκι και να τις συγκεντρώνει στο σπίτι του.



Το 1879, αποφάσισε ότι είχε μαζέψει αρκετές πέτρες και βάλθηκε να εκπληρώσει το όνειρό του. Άρχισε να τις αναμειγνύει με τσιμέντο, ασβέστη και λάσπη και ξεκίνησε μια κατασκευή που ο ίδιος ονόμασε “το ιδανικό παλάτι”. Για την ολοκλήρωση των τοίχων και μόνο, χρειάστηκε 20 χρόνια σκληρής δουλειάς. Στη συνέχεια πρόσθεσε σκαλοπάτια, αγάλματα ζώων και πολλά άλλα διακοσμητικά στοιχεία, όλα φτιαγμένα από τις ίδιες πέτρες φυσικά.









Για την κατασκευή του, το ιδανικό παλάτι χρειάστηκε συνολικά 33 ολόκληρα χρόνια, αφού ο Ferdinand Cheval εργάστηκε μόνος του σε αυτό, από τη συλλογή των πετρών μέχρι την κατασκευή των αγαλμάτων και το χτίσιμο των τοίχων, χωρίς να έχει καμία απολύτως προηγούμενη σχετική εκπαίδευση ή εμπειρία.
Όταν ολοκληρώθηκε το 1912, είχε μήκος 26 μέτρων ενώ το ύψος του άγγιξε τα 10 μέτρα.
Από το 1969 και μετά, το ιδανικό παλάτι θεωρείται ιστορικό σημείο της Γαλλίας και δεκάδες τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά για να το θαυμάσουν από κοντά.

Οι φωτογραφίες της δουλειάς του Ferdinand Cheval είναι εκπληκτικές.























perierga.gr