Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Έντονη ανησυχία των αρτοποιών για τις αλλαγές στο ψωμί


«Θα είναι ο παραδοσιακός άρτος και φρέσκος;»

Την έντονη ανησυχία της για την ποιότητα του ψωμιού που θα καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή, εξέφρασε... 
 
 
   

 
 
 
 
μερίδα αρτοποιών, μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Αιτία, είναι η ψήφιση σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, στο νομοσχέδιο με τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», όπου καθιερώνεται η δυνατότητα χρήσης των όρων «παραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η χρήση των όρων, θα γίνεται αποκλειστικά από αρτοποιούς που πωλούν άρτο, μεταξύ άλλων αρτοπαρασκευασμάτων και αρτοσκευασμάτων, ο οποίος παράγεται με παραδοσιακό τρόπο. Ο παραδοσιακός τρόπος, προβλέπει τα εξής στάδια: την επιλογή των πρώτων υλών, το ζύμωμα της ζύμης (η οποία δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε κατάψυξη ταχεία κατάψυξη, ή ανάλογη διαδικασία συντήρησης), την εξέλιξη της ζύμης μέχρι την πλήρη μορφοποίηση της και την έψηση του άρτου.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός αρτοποιών, θεωρεί ότι οι όροι «παραδοσιακός αρτοποιός», «παραδοσιακό αρτοποιείο» και «παραδοσιακός φούρνος», καλύπτονται ήδη, από προηγούμενες διατάξεις του Ν. 3526/2007, όπου καθορίζεται η έννοια του «φρέσκου άρτου» ή «φρέσκου αρτοπαρασκευάσματος».

Όπως επισήμαναν οι αρτοποιοί, στα μέλη της διοίκησης του Β.Ε.Α, με τη παρούσα τροπολογία και τα νέα δεδομένα που αυτή επιφέρει στην αγορά, προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, για το αν το «παραδοσιακό» ψωμί που θα αγοράσουν θα είναι ταυτόχρονα και φρέσκο. Ακόμη εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης και σταδιακής κατάργησης του όρου «φρέσκο» με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠE