Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Αυξήσεις έως 200% σε φρούτα και λαχανικά λόγω του χιονιά και του παγετού


Δείτε τις τιμές που πωλούνταν πέρσι τα ζαρζαβατικά και τις τιμές που ισχύουν σήμερα

Ακριβά κοστίζει ο χιονιάς στις τσέπες των καταναλωτών καθώς ήδη καταγράφονται τσουχτερές ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 200% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα... 

 
 
 
 
στοιχεία δείχνουν πως στα οπωροκηπευτικά του χειμώνα, η συγκομιδή έχει σταματήσει µε αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Δελτίου Τιμών Χονδρικής Πώλησης του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, για την Τρίτη 10/1, η επικρατούσα τιμή έφτασε εξαιρετικά υψηλά για τα λαχανικά του χειμώνα, μαρούλι, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο.

Η τιμή στο μαρούλι διαμορφώθηκε σε 0,8 ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 0,25 ευρώ, ήτοι αύξηση 220%. Στο σπανάκι η αύξηση αγγίζει το 227%, στο 1,8 ευρώ από 0,55 ευρώ.

Αντίστοιχα η τιμή στο κουνουπίδι εμφανίζεται αυξημένη κατά 160% σε 1,3 ευρώ από 0,5 ευρώ, ενώ το μπρόκολο κλειδώνει στα 2,3 ευρώ από 0,8 ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι μελιτζάνες έφτασαν 2,2 ευρώ από 0,9 ευρώ. Επίσης κατά 22% αυξήθηκε η τιμή στις πατάτες σε 0,55 ευρώ, ενώ τα κολοκύθια άγγιξαν τα 2 ευρώ από 0,7 ευρώ πέρυσι και τα αντίδια σκαρφάλωσαν στο 1,1 ευρώ από 0,5 ευρώ.

Όσον αφορά στα φρούτα, αυξανόμενη τάση καταγράφει η τιμή σε κυδώνια, λεμόνια, κλημεντίνες, σε μικρότερη ωστόσο κλίμακα της τάξεως των 0,2 ευρώ, ενώ σταθερή εικόνα διατηρούν μανταρίνια κοινά, ακτινίδια, μήλα, μπανάνες και ρόδια.