Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ομάδες που έκλεψαν την παράσταση το 2016


Θυμηθείτε αυτούς που έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση στο Campionato την χρονιά που πέρασε – Δείτε το βίντεο

Μια ακόμα χρονιά η οποία ήταν γεμάτη Γιουβέντους ήταν αυτή που έφυγε πριν μερικές μέρες και πέρα από τους... 
 
  

 


Bianconeri, που έγιναν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του calcio που κατακτά διαδοχικά double, τα φώτα τράβηξαν τα κλαμπ που εξασφάλισαν την έξοδο στο Champions League, αν και η Ρόμα δεν κατάφερε να βρεθεί στους ομίλους. Το 2016 είχε δύο όψεις για την Σασουόλο, που αφού εξασφάλισε Ευρώπη, διαπίστωσε πόσο... δίκοπο μαχαίρι ήταν αυτό, αφού το δεύτερο μισό της σεζόν ήταν καταστροφικό, το αντίθετο δηλαδή από την Αταλάντα, που αφού ζορίστηκε για να σωθεί πέρυσι, φέτος έχει κάνει όλη την Ιταλία να παραμιλά. Μαζί τους η Μίλαν, που αν και δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, μπορεί να χαίρεται με κάποια πράγματα που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε...
 

 

Μπορεί κάποιος σήμερα να σκέφτεται την Σασουόλο με... συμπάθεια, έχοντας στο μυαλό του το δεύτερο μισό του 2016, όμως μέσα στο έτος που πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε, οι Neroverdi έγραψαν ιστορία. Υστερα από σκληρή μάχη με την Μίλαν στις τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν 2016-17, η ομάδα του Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο, με τη βοήθεια της Γιουβέντους που πήρε το Coppa Italia, έβαλε από κάτω τους Rossoneri και εξασφάλισε έξοδο στην Ευρώπη μόλις τρία χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία στην Serie A.

Η Σασουόλο απέκλεισε Λουκέρνη και Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου στα προκριματικά και έπαιξε στους ομίλους του Europa League, όπου ξεκίνησε με νίκη επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο, όμως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή και ήρθε ο αποκλεισμός. Το φινάλε της περασμένης σεζόν και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έκαναν τον Τύπο να μιλήσει για ένα κλαμπ που έχει το δεύτερο καλύτερο management μετά την Γιουβέντους, έχοντας κυρίως Ιταλούς στην βασική 11άδα και το ρόστερ, όμως το πρώτο κομμάτι του 2016-17 δεν ήταν ανάλογο. Στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο πούλησε τον Κροάτη πλάγιο μπακ, Σίμε Βρσάλικο, στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τον μεσοεπιθετικό, Νίκολα Σανσόνε, στην Βιγιαρεάλ, απώλειες που όπως αποδεικνύεται έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Μετά και τον τραυματισμό του star-player, Ντομένικο Μπεράρντι και τη μεγάλη απουσία του, οι Neroverdi δεν συνήλθαν ποτέ και πέρασαν μεγάλο κομμάτι του πρώτου μισού κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού. Με 33 γκολ παθητικό, μόνο η Παλέρμο (35) έχει χειρότερο από τις τελευταίες 6 ομάδες της Serie A. Παρότι έκλεισε άσχημα τη χρονιά, μόνο όμορφα μπορείς να θυμάσαι την Σασουόλο του 2016.



Σε αντίθεση με την Σασουόλο, η Αταλάντα βρίσκεται εδώ χάρη στις επιδόσεις της στην Serie A στο δεύτερο μισό του 2016. Αν και έχασε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου τους Αργεντινούς ηγέτες, Χερμάν Ντένις και Μάξι Μοράλες, που επέστρεψαν στην Λατινική Αμερική, κατάφερε να φτάσει τους 45 βαθμούς στο φινάλε της σεζόν 2015-16 και να εξασφαλίσει την παραμονή στην κατηγορία. Τον Εντι Ρέγια, που έκανε τη δουλειά, στο τιμόνι της 'La Dea' διαδέχθηκε ο Τζανπιέρο Γκασπερίνι, ο οποίος κι αν... έκανε δουλειά. Βασιζόμενος σε πολλούς νεαρούς παίκτες, ο allenatore κόντρα στα προγνωστικά παρουσίασε όχι απλά μια ομάδα που μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή αλλά που δείχνει ικανή να διεκδικήσει ακόμα και έξοδο στην Ευρώπη.

Ο Καλντάρα επέστρεψε από την Τσεζένα, ο Πετάνια από την Ασκολι και ο Γκαλιαρντίνι, που φαίνεται πως είναι ένας βήμα από την Ιντερ, είχε απίστευτη εξέλιξη, όπως και όλη η La Dea. Αυτός όμως που έκανε τρελό «μπαμ» ήταν ο Φρανκ Κέσι, ο 19χρονος Ιβοριανός μέσος, ο οποίος έχει κάνει τους πάντες να μιλουν για εκείνον και έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από Αγγλία και Ιταλια. Με σύστημα 3-4-1-2, ο Γκασπερίνι, για τον οποίο στο ξεκίνημα της σεζόν υπήρξε συζητηση ακόμα και για να φύγει, απάντησε με 6 σερί νίκες στην Serie A, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του κλαμπ. Σήμερα, η Αταλάντα έχει 32 πόντους και βρίσκεται κάτω μόνο από παραδοσιακές ομάδες της χώρας.



Οπως και στην ανασκοπηση για το 2016, έχουμε γραψει ότι για την Μίλαν δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η κατάκτηση ενός Super Cup, όμως τα βήματα που έχει κάνει προς το σωστό δρόμο, είναι κάτι που αξίζει προσοχής. Χωρίς να διαθέτει μεγάλο budget και παίζοντας κυρίως με νεαρούς Ιταλούς, κατάφερε να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μισού του 2016-17 στην πρώτη 3άδα της Serie A έχοντας μόλις αλλάξει προπονητή. Μερικούς μήνες αφού έχασε την Ευρώπη από την Σασουόλο έδειξε καλό πρόσωπο στα ματς με τις παραδοσιακές δυνάμεις, έχασε μόνο από Νάπολι (4-2) και Ρόμα (1-0), στο ματς την οποία στο Olimpico παρέταξε την νεαρότερη 11άδα που είδε φέτος το Campionato με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια και τις 343 ημέρες.

Ο Βιντσέντζο Μοντέλα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αλλάξει το στιλ και να παρουσιάσει παιχνίδι κατοχής, έβγαλε έναν άλλο εαυτό από κάποιους παίκτες που ήδη υπήρχαν στο ρόστερ εκτοξεύοντας το επίπεδό τους και έδωσε στην ομάδα πέρα από φυσική κατάσταση, νοοτροπία νικητή και φυσικά αποτελέσματα. Πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο θετικό σκηνικό για τους Rossoneri έπαιξαν τα wonderkids, Τζίτζιο Ντοναρούμα (17) και Αλέσιο Ρομανιόλι (21) που έχουν δώσει στα μετόπισθεν ιταλικό μέταλλο που δεν έχει καμία καμία σχέση με την ηλικία τους, όπως και το ξεπέταγμα του Μανουέλ Λοκατέλι, ο οποίος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο τραυματισμός του Ρικάρντο Μοντολίβο και στα 18 του είναι βασικό εργαλείο στο κέντρο των Μιλανέζων.

Πηγή: gazzetta.gr