Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τσίπρας: Bγείτε στο λαό γιατί χανόμαστε


«Βγείτε έξω», ήταν η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στους υπουργούς και τα στελέχη του, σε μια προσπάθεια να «ξαναβρεθούν» με τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που κουνούν το μαντίλι στην κυβέρνηση!
Σε συνέχεια των δικών του περιοδειών, έχει δώσει εντολή να... 
 

 
 
 
 
αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι αργίες των Γιορτών, ώστε «να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους πολίτες και να προβληθεί το κυβερνητικό έργο που αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών» – έργο το οποίο, όπως θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αναδεικνύεται από τη «μονοθεματική ειδησεογραφία των ΜΜΕ, που μονοπωλεί η αξιολόγηση και τα “δεινά” του μνημονίου», όπως τονίζει κυβερνητικό στέλεχος. Όμως, η στρατηγική της εξωστρέφειας που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκιάστηκε από την επιστολή μετανοίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους «θεσμούς», ώστε να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τι άκουσαν οι υπουργοί 

Ωστόσο, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που βρέθηκαν είτε σε περιοδείες είτε στη μάχη των καφενείων στις εκλογικές τους περιφέρειες μεταφέρουν μια εικόνα αισιοδοξίας από τους πολίτες, ειδικά από εκείνους οι οποίοι είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα χρήματα του έκτακτου επιδόματος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών. «Ανεξάρτητα από το πώς το βαφτίζει κανείς, “13η σύνταξη”, “έκτακτο επίδομα” ή “ψίχουλα”, οι συνταξιούχοι ανακουφίστηκαν», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που βρέθηκε πρόσφατα έξω από τη θαλπωρή του Μεγάρου Μαξίμου.

«Έκλεισαν τρύπες», μας έλεγαν, επισημαίνοντας πως η καθημερινότητά τους απέχει πολύ από όσα συζητιούνται στα δημοσιογραφικά και κομματικά γραφεία. «Δεν ασχολείται κανείς, μα κανένας, με το τι γράφει στην περιβόητη επιστολή του ο Ευκλ. Τσακαλώτος», λέει με ιδιαίτερη έμφαση κυβερνητικός αξιωματούχος που βρέθηκε πρόσφατα κοντά στους πολίτες της περιφέρειας. «Είναι ένας άλλος κόσμος και όχι ο μικρόκοσμος των τηλεοπτικών συζητήσεων».

Όμως, παρά το θετικό κλίμα που εισέπραξαν, όπως τονίζουν, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, εκείνα τα οποία αφορούν στην υπερφορολόγηση κυρίως των επιχειρήσεων, στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν αλλά και στον εργασιακό μεσαίωνα που εξαπλώνεται και στους νέους της επαρχίας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα μειωμένες επιλογές για απασχόληση. «Η κριτική απέναντι στην υπεροφορολόγηση είναι μια εύκολη κριτική. Κανείς στην κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται, βέβαια, ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν είναι δύσκολη, καθώς η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Όμως, ο εμπορικός κόσμος μπορεί να στηριχθεί μόνο εάν ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων», ήταν ένα από τα επιχειρήματα των κυβερνητικών στελεχών. Επιπλέον, υποστήριξαν πως και η αναδιανομή από την υπεραπόδοση των εσόδων μπορεί να ενισχύσει τον εμπορικό κόσμο. Ωστόσο, το βασικό, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας και να έρθουν επενδύσεις οι οποίες με έναν έμμεσο τρόπο ευνοούν συνολικά το κλίμα στον εμπορικό κόσμο».

«Σκληρό ροκ» κατά της ΝΔ

Μετά τις πρώτες κατευθείαν επαφές με την κοινωνία, στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει πως ισχυρό χαρτί της είναι η στάση της ΝΔ, ειδικά μετά το «παρών» στην ψηφοφορία για το επίδομα στους συνταξιούχους. Εκτιμούν ότι η στρατηγική που επέλεξε να ταυτίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ακραίες φωνές στην Ευρώπη έχει αποδώσει, τουλάχιστον όσον αφορά στο κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία. «Και αυτό γιατί και οι πολίτες θεωρούν πως το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη υπερασπίζεται την τιμωρητική διάθεση που επιδεικνύουν κάποιοι στην Ευρώπη, με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε», επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Θεωρούν, μάλιστα, ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχουν περάσει στους πολίτες οι πανηγυρισμοί της ΝΔ από την υποτιθέμενη ταπείνωση Τσακαλώτου, ως αντίβαρο στο ότι δεν ψήφισε τα μέτρα ανακούφισης των χαμηλοσυνταξι- ούχων».

Για να διατηρηθεί, όμως, το καλό κλίμα που, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, δημιούργησαν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στους πολίτες, πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί. Δηλαδή, το κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Γενάρη, με νέα ημερομηνία ορόσημο την 26η Ιανουαρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup. Πολλά θα φανούν στη συνεδρίαση του EWG στις 12 του ίδιου μήνα, εκτιμούν, χωρίς, ωστόσο, να τρέφουν καμία αισιοδοξία για το αν θα έχει ξεκαθαρίσει έως τότε η ο ρόλος του ΔΝΤ. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος… δεν ξεπάγωσαν από την επιστολή Τσακαλώτου», ισχυρίζεται συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος, μεταφέροντας και το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, βλέπει μια προσπάθεια απομονωτισμού του Β. Σόμπλε.

Θεωρούν, μάλιστα, πως η πλειονότητα των Ευρωπαίων έχει αρχίσει να μη βλέπει με καλό μάτι την εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην πολιτική της λιτότητας, αλλά και τη σχεδόν εμμονική, τιμωρητική του στάση απέναντι στην Ελλάδα και στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η Αθήνα υποστηρίζει, έχοντας συμμάχους τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, πως η Ευρώπη δεν αντέχει μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης που θα έρθει να προστεθεί στην αβεβαιότητα την οποία προκαλούν η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας αλλά και η οικονομική κρίση που σοβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο στην Ελλάδα. «Ακόμη και ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανησυχεί, καθώς το κόμμα του προέρχεται από τους Εργατικούς και εμφανίζεται να χάνει στις εκλογές του Μαρτίου», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι ακόμη και ο «δορυφόρος» του Σόιμπλε, αν εξαιρέσει κανείς την τελευταία του πρωτοβουλία να παγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι πλέον πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 30/12