Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Τι τρώμε σήμερα - Φασολάδα η παραδοσιακή


Ζεστή και ωραία χυλωμένη, συνοδευόμενη στο τραπέζι από ρέγκα καπνιστή- ή και σκέτη με ένα καλό ζυμωτό ψωμί για ατελείωτες βούτες- είναι ό,τι πρέπει για τα κρύα του χειμώνα!

Μερίδες:5-6
 
 

 
 
Χρόνος προετοιμασίας:10′

Χρόνος μαγειρέματος:1:15′

Έτοιμο σε:1:25′

Χρόνος αναμονής:12 ώρες

Υλικά

350γρ. φασόλια μέτρια

2 κρεμμύδια μέτρια, ξερά

3-4 καρότα, σε μικρές ροδέλες

3-4 κλωνάρια σέλινο

200ml χυμό ντομάτας

1 κύβο βιολογικό, διαλυμένο σε 200ml ζεστό νερό

100ml ελαιόλαδο

2 φύλλα δάφνης

1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Αποβραδίς βάζετε τα φασόλια σε κρύο νερό να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τα στραγγίζετε καλά.

Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό και μόλις πάρουν βράση τα στραγγίζετε πάλι και πετάτε το νερό. Ρίχνετε 1 λίτρο νερό στην κατσαρόλα και βάζετε μέσα τα φασόλια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τη δάφνη και το καρότο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.

Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό ντομάτας, το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη φασολάδα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ελαφρά. Σερβίρετε σε μπολ γαρνίροντας με φύλλα σέλινου και μπούκοβο.

Το διαβάσαμε στο olivemagazine