Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Χαιρετισμός Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας γιορτής, για την πίτα του Σαρακατσάνου


Οι Σαρακατσάνοι, φορείς μίας ιδιαίτερης ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, με σαφείς αναφορές σε εκφάνσεις του πανάρχαιου πολιτισμού των Ελλήνων εμπνέονται διαχρονικά από βιωματικά στοιχεία και έθιμα του κύκλου της ζωής.

Τα ανεξίτηλα ίχνη της σαρακατσάνικης παράδοσης, τα οποία αποτελούν συνιστώσα της ίδιας της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, περνούν από γενιά σε γενιά, συσφίγγουν σχέσεις και δεσμούς, ενώ έχουν επηρεάσει βαθύτατα την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Σε... 
 
  
 

 
 
 
 
μία εποχή, κατά την οποία περισσότερο από κάθε άλλη φορά καλούμαστε οι Έλληνες, να ξαναβρούμε το δυναμισμό και την πίστη μας, αντλώντας δύναμη από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης, αποτελεί ξεχωριστή χαρά και τιμή για τον Δήμο Κατερίνης, η φιλοξενία στην πόλη μας, του θεσμού της πίτας του Σαρακατσάνου, της Πανελλήνιας γιορτής «Βασιλόκλουρας – Μπουκβάλας 2017». Μίας πιστής αναβίωσης ενός εθίμου, που θέτει στο επίκεντρο την αξία της οικογένειας.

Με τις σκέψεις αυτές, συγχαίρω όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν.Πιερίας «Ο Κατσαντώνης» και καλωσορίζω στον τόπο μας τα μέλη και τους φίλους των Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Τέλος, σας απευθύνω με την ευκαιρία, στο κατώφλι του νέου χρόνου, τις θερμότερες ευχές μου για υγεία, δύναμη και προκοπή, με οδηγό την άσβεστη αγάπη για την αυθεντική παράδοση, για τις ρίζες μας.

Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης