Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ή θα βρέξει, ή θα χιονίσει, ή καλό καιρό θα κάνει


Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η πιο δημοφιλής εκπομπή στην τηλεόραση, με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα, είναι το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού. Κι επειδή οι ακροατές δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά ο καθένας ενδιαφέρεται και για κάτι διαφορετικό, οι προγνώσεις αντί να είναι λίγα λόγια και ξεκάθαρα, είναι ίξης-αφίξης, δηλαδή μπορείς να τις ερμηνεύσεις όπως θέλεις.

Για παράδειγμα, λέει ο Αρναούτογλου, “κατά τόπους... ενδέχεται…”





που σημαίνει ότι, μπορεί ναι μπορεί και όχι, αν δεν βρέξει στη δική σου περιοχή, μπορεί να βρέξει σε κάποια άλλη.
Μια άλλη πρόγνωση λέει “Ο καιρός θα έχει ανοίγματα, με πιθανότητα ασθενών βροχών ή έντονων καταιγίδων, με γρήγορη βελτίωση...”
που σημαίνει, ή θα βρέξει ή θα χιονίσει ή καλό καιρό θα κάνει!

Γιατί είναι τόσο μπερδεμένες οι προγνώσεις;

Για να ικανοποιήσουν όλους τους ακροατές.
Οι γεωργοί θέλουν τη βροχή, ενώ αντίθετα οι οδηγοί την απεχθάνονται γιατί δυσκολεύονται στην οδήγηση και λερώνονται τα αυτοκίνητά τους.

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας και των πόλεως παρακαλούν να χιονίσει για να δουν άσπρη μέρα και τα παιδιά να παίξουν χιονοπόλεμο. Το ίδιο και όσοι θέλουν να πάνε στα χιονοδρομικά κέντρα για να κάνουν σκι.
Αντίθετα, οι κάτοικοι της βόρειας Ελλάδας, Νευροκόπι κ.ά.που παγώνουν από το κρύο έξι μήνες 0κτώβριο – Μάρτιο, παρακαλούν να μη χιονίσει και να μη πέσει η θερμοκρασία πολύ κάτω από το μηδέν.

Εγώ, πάντως, όποτε θέλω να μάθω τι καιρό θα κάνει, συμβουλεύομαι τον Μπάρμπα – Γιώργο, που ξέρει πάντα με ακρίβεια τι καιρό θα κάνει.
Ο Μπάρμπα – Γιώργος έχει βγάλει μόνο το Δημοτικό Σχολείο.
Δεν σπούδασε ούτε Φυσική, ούτε Μαθηματικά, ούτε Μετεωρολογία.
Κι όμως, οι δικές του προβλέψεις βγαίνουν πάντα σωστές. Έχει έναν δικό του αλάνθαστο τρόπο. Βλέπει πώς κινούνται τα φύλλα στα δέντρα της αυλής του, ρίχνει μια γρήγορη ματιά στον Όλυμπο και τα Πιέρια, στο σχήμα που έχουν τα σύννεφα, κι αμέσως θα σου πει με ακρίβεια τι καιρό θα κάνει.

Κι αν ήμουν εγώ διευθυντής στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αντί για κάποιο φυσικό, μαθηματικό ή μετεωρολόγο, που μας τα λένε ίξης αφίξης, θα προσλάμβανα τον Μπάρμπα – Γιώργο, με τις ξεκάθαρες κουβέντες και τις αλάνθαστες προβλέψεις!