Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Στην κατάψυξη με θερμοκρασίες υπό του μηδενός ολόκληρη η χώρα



Αισθητά ακόμη και στην Αθήνα άρχισαν να γίνονται από το βράδυ της Παρασκευής τα σημάδια του χιονιά για τον οποίο είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, ενώ η θερμοκρασία σημείωσε βουτιά.

Η... 
 

 
 
 
 
 
πρώτη φάση του χιονιά εκδηλώθηκε στη βόρεια Ελλάδα. Σε Φλώρινα, Καστοριά, ορεινά Ιωαννίνων χιόνιζε ήδη από την Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή το έστρωσε και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος, κυρίως ορεινές.

Το πρωί του Σαββάτου στα λευκά ξύπνησε η Φθιώτιδα, ενώ χιόνια έπεσαν στην Αττική ακόμη και στα νότια προάστια, χωρίς να σημειωθεί χιονόστρωση.

Οσον αφορά στην Αττική η έλευση του χιονιά άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από την Παρασκευή καθώς από το βράδυ άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία και ξεκίνησαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού.

Από τις 23:00 το βράδυ της Παρασκευής, μάλιστα, έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς το καζίνο. Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414 έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου.

Στην Αττική το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ νιφάδες έπεσαν το πρωί και στο κέντρο της Αθήνας.

Ιδιαίτερα έντονα εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα μετά τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν προβλήματα παρά το γεγονός ότι σημειώνονταν μέχρι τα μεσάνυχτα έντονες χιονοπτώσεις από το 240 km στο ύψος των Ραχων μέχρι και το 270 km μετά τους Αγίους Θεοδώρους στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν ρίξει τόνους αλάτι και περιπολούν συνεχώς.

Χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Λαμίας 'Αμφισσας έντονα καιρικά φαινόμενα έχουμε στην περιοχή του Μπράλου όπου 4 εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνεχώς αλάτι για να αντιμετωπίσουν και το χιόνι αλλά και τον παγετό που προκαλεί το πολικό ψύχος. Χιονοπτώσεις έχουμε στην περιοχή της Γραβιάς στην περιοχή της Αμφίκλειας και στα ορεινά χωριά που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από τα 400μ.

Στην περιοχή του Δομοκού και στο δρόμο Λαμίας Δομοκού παρεμβαίνουν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα και μέχρι τα μεσάνυχτα δεν έχει σημειωθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Με παρεμβάσεις εκχιονιστικών μηχανημάτων μένει ανοιχτός και ο δρόμος Λαμίας Καρπενησίου ενώ το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου τόσο με μηχανήματα της περιφέρειας όσο και μισθωμένα μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ώρες την ένταση των καιρικών φαινομένων σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κάτω του μηδενός παρατηρείται στη Λάρισα, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει χιονόπτωση μέσα στη πόλη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό δίκτυο Ελάφου -Σκλήθρου του Αγιάς Λάρισας, στην Επ. Οδό Καλλιθέας - Καρυάς και Αγιονερίου - Βερδικούσιας.