Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» – Κινηματογραφική Λέσχη ΚατερίνηςΣυναυλία Κινηματογραφικής Μουσικής

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 12:30, στον Κινηματογράφο «Ευκαρπίδη» (η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό).

Η μουσική ως τέχνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα συναισθήματα, το λόγο και την εικόνα και έχει βαθιά σχέση με θεάματα όπως τον κινηματογράφο. Η... 
 
 
 
 
 
 
 
   

 
 
 
 
 
 
7η τέχνη, ο κινηματογράφος εμπεριέχει τη μουσική η οποία επηρεάζει συναισθηματικά τον ακροατή κατά τη διάρκεια μιας ταινίας και τα συναισθήματα αυτά υπογραμμίζουν και συντηρούν στη μνήμη τις εικόνες.

«…Έτσι γεννήθηκε η μουσική του κινηματογράφου, θα έλεγε κανείς. Απ’ τη σιωπή. Και η μουσική αυτή υπήρξε στην αρχή λίγο σκοτάδι, τίτλοι, ηχητική περιγραφή του ονείρου, πράξη ζωής και θάνατος, ενέργεια, νίκη, τέλος – διέξοδος, επιστροφή στο σπίτι. Μες στο ψυγείο τα όνειρα για μια μοναδική στιγμή αναπόλησης και μοναξιάς…»

Μάνος Χατζιδάκις

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις της για τα 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, και ο Κινηματογράφος «Ευκαρπίδη» ως συνδιοργανωτής και υποστηρικτής της λέσχης, σας παρουσιάζουν μια εκδήλωση την οποία πλαισιώνουν δύο ξεχωριστά μουσικά σύνολα, το «Σύνολο Μουσικής για τον Κινηματογράφο» του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και η «Φιλαρμονική Ορχήστρα» του Δήμου Καλαμαριάς.

Το Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης θα παίξει συνθέσεις αυτοσχεδιαστικές και μή οι οποίες γράφτηκαν και μελετήθηκαν για την επένδυση ταινιών, με τη βοήθεια του καθηγητή τους Τασούδη Δημήτριο (καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του μουσικού συνόλου, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), στο πλαίσιο των διδασκόμενων μαθημάτων το σχολικό έτος 2016 – 17. Στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών με το αντικείμενο της σύνθεσης μουσικής για τον κινηματογράφο, τόσο από την πλευρά του ακροατή – θεατή, όσο από την πλευρά του ερμηνευτή με ταυτόχρονη προβολή των ταινιών. Στη συνέχεια, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του Κούκα Ιωάννη (απόφοιτος του Ανώτερων Θεωρητικών, Μονωδίας και Διεύθυνσης Φιλαρμονικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Διεύθυνση Ορχήστρας από το Southem Oregon Univercity των Η.Π.Α.), θα παρουσιάσει χαρακτηριστικά και αξιόλογα έργα μουσικής που έχουν γραφτεί για γνωστές ταινίες του Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Ο μουσικός αυτός φορέας, κατέχει τριαντα-τέσσερα χρόνια έντονης και δημιουργικής προσφοράς, με την αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής αρχής και παρέχει δωρεάν εξειδικευμένη μουσική μόρφωση σε παιδιά και νέους φίλους της μουσικής, ενώ λαμπρύνει με την παρουσία της τις εκδηλώσεις σε πάνω από χίλιες συναυλίες και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.