Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Pioneer's Cabin Tree: Έπεσε ένα από τα επικά δένδρα των ΗΠΑ λόγω καταιγίδας (φώτο)


Ονομάστηκε Pioneer's Cabin Tree, επειδή ο θάλαμος που δημιουργήθηκε αποκάλυπτε την κενότητα του κορμού, καθώς η «ουλή» από τη φωτιά, δημιουργούσε κάτι σαν καμινάδα πάνω από το σκαλισμένο θάλαμο, μοιάζοντας με...
 
 
 
 
 
 
 
 
μία παλιά ξύλινη καλύβα

Εκατόν τριάντα επτά χρόνια πριν, πολύ πριν το Calaveras North Grove αγοραστεί από το Δημόσιο Πάρκο της Καλιφόρνια και μετονομαστεί σε Calaveras Big Tree State Park, οι ιδιοκτήτες της γης σκάλισαν μια τεράστια τρύπα στη βάση μίας από τις σεκόγιες που κοσμούν την τεράστια αυτή έκταση. Την Κυριακή, το ιστορικό αυτό δέντρο έπεσε.


Η συγκεκριμένη, 46 μέτρων ψηλή, σεκόγια, με γύρω στα 10 μέτρα διάμετρο κορμού, είχε μια μεγάλη ουλή, «δώρο» από μία φωτιά, ένα χαρακτηριστικό που το καθιστούσε ευκολότερο να χαραχτεί στο εσωτερικό του. Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι έκαναν οι ιδιοκτήτες. Δημιούργησαν μια σήραγγα που είναι αρκετά μεγάλη για ένα αυτοκίνητο.


Η ιδέα για ένα drive-through δέντρο έγινε αμέσως επιτυχία. Ονομάστηκε Pioneer's Cabin Tree (το δεντρόσπιτο του πρωτοπόρου), επειδή ο θάλαμος που δημιουργήθηκε αποκάλυπτε την κενότητα του κορμού, καθώς η «ουλή» από τη φωτιά, δημιουργούσε κάτι σαν καμινάδα πάνω από το σκαλισμένο θάλαμο, μοιάζοντας με μία παλιά ξύλινη καλύβα, που έχτιζαν οι πρώτοι έποικοι της «Νέας Γης». Το δέντρο γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του πάρκου.

Περίεργοι τουρίστες έφταναν από όλη τη χώρα για να χαράξουν τα ονόματά τους στο φλοιό του. Φωτογραφίες από το 1800 δείχνουν επισκέπτες μα κοιτάζουν προς τα πάνω σε όλο του το ύψος με δέος χαραγμένο στα πρόσωπά τους.


Την Κυριακή γύρω στις 14:00, με ονόματα παλαιότερα του ενός αιώνα πάνω στον κορμό του, το γιγάντιο δέντρο έπεσε στο έδαφος αφού σφυροκοπήθηκε από μία εξαιρετικά σφοδρή καταιγίδα

«Αυτό το εμβληματικό και ακόμα ζωντανό δέντρο -το δέντρο σήραγγα- μάγευε πολλούς επισκέπτες», έγραψε στο Facebook η ομοσπονδία του πάρκου. «Η καταιγίδα ήταν απλά πάρα πολλή για αυτό». 


 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταιγίδα χτύπησε το δέντρο, το οποίο, παρά τη μεγάλη του ηλικία δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα να αντισταθεί. Οι ρίζες του συγκεκριμένου είδους δέντρων φτάνουν μόνο 1,5 μέτρο κάτω από τη γη, κάτι που δεν προσφέρει την απαραίτητη δύναμη. Εκτός αυτού, οι σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν κάνει το έδαφος γύρω από το εμβληματικό δέντρο, πολύ υγρό κι έτσι το μοιραίο ήταν αναπόφευκτο.