Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1954 ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ - ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΑΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

1954: Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην παλιά Βουλή Ο ανδριάντας αυτός, είναι έργο του γλύπτη Λάζαρου Σώχου και αποτελεί αντίγραφο του ανδριάντα, που στήθηκε το 1901 στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο. Το αντίγραφο του στην Αθήνα στήθηκε το 1904.

Ακριβώς σαν... 

σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1954, τοποθετήθηκε ο ανδριάντας του έφιππου Θοδωρή Κολοκοτρώνη έξω από το νεοκλασικό κτίριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων!..Είναι γνωστό, ότι το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, που στεγάζει σήμερα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος του, η γνωστή μας «Πλατεία Κολοκοτρώνη», είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για ένα σχεδόν αιώνα.

Το ορειχάλκινο άγαλμα του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821 είναι έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη, Λάζαρου Σώχου (1862-1911) και τοποθετήθηκε αρχικά, το 1904, σε μικρή νησίδα στην αρχή της οδού Κολοκοτρώνη.

Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε ακριβώς σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1954, στη διάρκεια έργων ανάπλασης του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής και φέρει τη γνωστή σε όλους επιγραφή:

«ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»!..