Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

"Μοριακή Ιατρική, η Ιατρική του 21ου αιώνα" στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου απο τον Καθηγητή Βιοχημείας κ. Αθαν. Παπαβασιλείου


Τον Φεβρουάριο του 2017 συμπληρώνονται 208 χρόνια από τη γέννησή του Κάρολου Δαρβίνου (12 Φεβρουαρίου 1809) καθώς και 158 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση (1859) του μνημειώδους έργου του “Η Καταγωγή των ειδών”. Πέρα από την προφανή επίδραση των ιδεών του Δαρβίνου στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, αδιαμφισβήτητη είναι και η επιρροή τους στο φιλοσοφικό στοχασμό και τη θρησκεία. Ο Καθηγητής Βιοχημείας κ. Αθαν. Παπαβασιλείου θα αναπτύξει το θέμα «Μοριακή Ιατρική, η Ιατρική του 21ου αιώνα» στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό κέντρο της Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ) στις 19:00 και όπως πάντα η είσοδος είναι Ελεύθερη.

Η... 
   
 
δαρβινική θεωρία αναίρεσε την ιδέα της ειδικής δημιουργίας, την άποψη ότι ο έμβιος κόσμος αποτέλεσε τον προνομιούχο στόχο των «τελικών» αιτιών. Ενάντια στο επιχείρημα ότι όλες οι δομές, οι ιδιότητες, η συμπεριφορά των ζωντανών όντων μοιάζουν να απαντούν σε μια πρόθεση, ο Δαρβίνος έδειξε ότι, με την εκπλήρωση κάποιων όρων –εδραιωμένων στη σύγχρονη, συνθετική νεο-δαρβινική αντίληψη–, το συνταίριασμα ορισμένων απλών οργανισμών μπορεί να «προσποιηθεί» ότι ακολουθεί ένα προκαθορισμένο πλάνο. Ο ιμάντας της εξελικτικής διαδικασίας, η σχεδόν καθολικά αποδεκτή σήμερα φυσική επιλογή, δίνει μια πυξίδα στην αλλαγή, προσανατολίζει την τύχη, «μαστορεύει» αργά, βαθμιαία περιπλοκότερες δομές, νέα όργανα και λειτουργίες, καινούργια είδη.

Εκατόν δέκα χρόνια μετά την έκδοση της “Καταγωγής των ειδών” ο Jacques Monod, στο θεμελιακό έργο του “Η τύχη και η αναγκαιότητα” προσπάθησε να αποδείξει ότι η εξέλιξη του έμβιου κόσμου εξηγείται με έναν βασικό «σκοπό», μια «λογική», τη λογική της επιβίωσης και της διαιώνισης του είδους. Η φυσική επιλογή είναι εκείνη που θα οδηγήσει καλύτερα το έμβιο στην πραγμάτωση αυτού του «σκοπού». Αφού, όμως, αυτή η πραγμάτωση έγινε έτσι αναπόφευκτη, όλα συμβαίνουν σαν να «σύρεται» το έμβιο στην εξέλιξή του από μια «τελική» αιτία που βρίσκεται στο μέλλον και που θα πρέπει μοιραία και τελικά να ικανοποιηθεί.

Είμαστε σήμερα σε θέση, κάτω από το φως της μοντέρνας, γονιδιο-κεντρικής εκδοχής του δαρβινισμού, να αναγνωρίσουμε αυτές τις ιδιότητες της τελεονομίας που εξαίσιος συνήγορός τους για τη ζώσα ύλη έγινε ο Μονό; Υπηρετεί, με άλλα λόγια, η εξελικτική πορεία κάποιον «σκοπό»; Κι αν η απάντηση (μπορεί να) είναι καταφατική, ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτού του «σκοπού» στις σύγχρονες αντιλήψεις του νέου κοσμοειδώλου της Μοριακής (ή Μετα-γονιδιωματικής) Ιατρικής;

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Χορωδία Μικρασιατών Πιερίας υπό την Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Πατρή θα τραγουδήσει τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Η Εκδήλωση γίνεται σε Συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας.

BIOΓΡΑΦΙΚΟ

Καθηγητής Aθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου, MD, PhD

Διευθυντής Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΑθηνώνØ Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Καταγωγή από την Κατερίνη, Ν. Πιερίας.

Ø 1978: Αποφοίτησε από το Β´ Γυμνάσιο-Λύκειο Αρρένων Κατερίνης.

Ø 1978: Εισήχθη μετά από Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (3ος επιτυχών).

Ø 1978 - 1984: Φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ø 1984: Αποφοίτησε -πρώτος στο έτος του- από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βαθμό πτυχίου ‘ΑΡΙΣΤΑ’ (9,66).

Ø 1984 – 1989: Έκανε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πρόγραμμα Κυτταρικών, Μοριακών και Βιοφυσικών Μελετών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, απ’ όπου και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα (Doctor of Philosophy, PhD).

Ø 1989 – 1996: Έκανε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Τμήμα Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου COLUMBIA (1989 – 1990) και στη συνέχεια, ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδας, στο Τμήμα Κυτταρικής Διαφοροποίησης του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας (1990 – 1996).

Ø Μάρτιος 1995 – Δεκέμβριος 1995: Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος υπαξιωματικός ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό (Ναυτικό Θεραπευτήριο ‘Κέντρου Εκπαίδευσης Πόρος’).

Ø To 1994 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών (την θέση ανέλαβε τον Οκτώβριο του 1996), και το 2000 Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοχημείας στην ίδια Σχολή. Τον Ιούλιο του 2005 εξελέγη παμψηφεί Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θέση την οποία κατέχει σήμερα.

Ø Διδάσκει Βασική και Ιατρική Βιοχημεία και Θέματα Μοριακής Ιατρικής σε προπτυχιακούς - μεταπτυχιακούς φοιτητές της ιατρικής και ειδικευόμενους διαφόρων πανεπιστημιακών κλινικών της χώρας (1997 – σήμερα), και μαθήματα προχωρημένων Μεθόδων-Τεχνικών Βιοχημείας - Μοριακής Βιολογίας σε διεθνή και ελληνικά μεταπτυχιακά προγράμματα στις βιοεπιστήμες (1990 – σήμερα).

Ø Μεταξύ των διακρίσεών του σε διεθνές επίπεδο περιλαμβάνονται:

το “Βραβείο Νεαρού Ερευνητού της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας” [του απονεμήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ το 1990 για την καλύτερη στο πεδίο Διδακτορική Διατριβή της ακαδημαϊκής χρονιάς στη Β. Αμερική (ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ)], και η εκλογή του το 1996 ως Εταίρου (Fellow) της Διεθνούς Εταιρείας Μοριακής Ιατρικής (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ).

Ø Για τη συμβολή του ερευνητικού του έργου στην προαγωγή της επιστήμης στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο τιμήθηκε το 1999 και το 2009 από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, και το 1999 από το ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ. Επιπλέον, οι μελέτες της ερευνητικής του ομάδας έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία διεθνών και ελληνικών ιατρικών συνεδρίων και εταιρειών. Τον Σεπτέμβριο 2016 το συνολικό ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου του βραβεύθηκε, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό, με το “Χρυσό Βραβείο” των Healthcare Business Awards 2016, ως αναγνώριση αριστείας σε καινοτόμες παρεμβάσεις στο χώρο της υγείας.

Ø Τον Ιούνιο 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Ø Από το 1999 έως το 2004 διετέλεσε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Μοριακής Βιολογίας (EMBC) και στο EMBL, από το 2003 έως το 2004 Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή που επεξεργάστηκε το 6ο Πρόγραμμα Πλαισίου Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από το 2005 έως το 2009 Τακτικό Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), από το 2007 έως το 2009 Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και από το 2010 έως το 2014 Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Από τον Ιούλιο 2013 είναι Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΕΔ) για Κλινικές Μελέτες.

Ø Έχει δημοσιεύσει 350 πρωτότυπες ερευνητικές μελέτες και προσκεκλημένα άρθρα ανασκόπησης στα εγκυρότερα διεθνή βιοϊατρικά περιοδικά (ανάμεσά τους στα New England Journal of Medicine, Science, Nature, Lancet, JAMA, Circulation), τα οποία αναφέρονται περισσότερες από 10.000 φορές από άλλους ερευνητές στη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει επίσης εκδώσει 2 ξενόγλωσσα και 1 ελληνικό βιοϊατρικά βιβλία και έχει συγγράψει 15 κεφάλαια σε διεθνή βιοϊατρικά βιβλία. Είναι Προσκεκλημένος Εκδότης (Guest Editor) σε θεματικά τεύχη 2 διεθνών βιοϊατρικών περιοδικών.

Ø Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή και ελληνικά βιοϊατρικά συνέδρια και σε ακαδημαϊκά ιδρύματα - ερευνητικά ινστιτούτα.

Ø Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) ή Σύμβουλος Έκδοσης (Editor) 43 διεθνούς κύρους βιοϊατρικών περιοδικών και 2 ελληνικών επιστημονικών περιοδικών [είναι σύμβουλος έκδοσης των τεσσάρων σημαντικότερων διεθνών περιοδικών Μοριακής Ιατρικής από την έναρξη της έκδοσης τους έως σήμερα].

Ø Είναι κριτής επιστημονικών εργασιών σε 155 διεθνούς κύρους βιοϊατρικά περιοδικά.

Ø Είναι μέλος 18 διεθνών και 4 ελληνικών επιστημονικών εταιρειών.

Ø Είναι κριτής/αξιολογητής εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Ø Από το 1997 έως το 2016 τα ερευνητικά του προγράμματα προσήλκυσαν ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις (εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς) και χορηγίες ύψους πλέον των 5 εκ. ευρώ.

Ø Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα την τελευταία 20ετία εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών σηματοδότησης σε ανθρώπινα κύτταρα (επαγόμενη κυτταρική διαφοροποίηση και καρκινογένεση), και στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών – στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων στις νεοπλασίες πνεύμονα, μαστού και κυρίως παχέος εντέρου, την αθηροσκλήρυνση και σε ορισμένες μεταβολικές διαταραχές.

Ø Αρθρογραφεί, τέλος, σε θέματα του ευρύτερου επιστημονικού του πεδίου στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων «Η Καθημερινή» και «Το Βήμα».

Ø Είναι παντρεμένος με την επίσης Κατερινιώτισα Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Έφη Κ. Μπάσδρα [υφηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, τέως πρόεδρο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)], και πατέρας δύο παιδιών: του Γιώργου (απόφοιτου του τμήματος Μαθηματικών του ΜΙΤ) και του Κώστα (απόφοιτου του τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Harvard, νυν 4ετούς φοιτητή της Ιατρικής).