Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Αυτή είναι η δημόσια δωρεάν Παιδεία: 4.350 ευρώ το χρόνο πληρώνει μια οικογένεια για κάθε μαθητή



Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί… Η υποτιθέμενη δωρεάν δημόσια Παιδεία, κοστίζει ακριβά στο πορτοφόλι της οικογένειας που έχει ένα ή και περισσότερα παιδιά.

Σύσταση... 
  

  





επιτροπής για τα οικονομικά της Παιδείας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στόχος είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και η καταγραφή του κόστους των αλλαγών.

Όπως αναφέρει όμως σήμερα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η δωρεάν δημόσια Παιδεία «γονατίζει» τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 3.700 ευρώ κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, το 2013, η μέση ετήσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε μαθητή για το σύνολο της Προσχολικής, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανερχόταν στα 4.350 ευρώ.

Ειδικότερα, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το κόστος ανέρχεται στα 3.763 ευρώ και στη Δευτεροβάθμια στα 5.009 ευρώ.

Αντίστοιχα, το κόστος (σ.σ. για τους γονείς) για τα παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι κατά 2.000 ευρώ αυξημένο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις όσον αφορά τη δαπάνη (σε σχέση με 27 χώρες της Ε.Ε. το 2010), με χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr