Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Θύρα 7: Η "μαύρη" επέτειος της τραγωδίας στο Καραϊσκάκης


Εκείνο το ηλιόλουστο απόγευμα της 21ης Φεβρουαρίου του 1981, η 20η αγωνιστική φιλοξενεί το ντέρμπυ κορυφής του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ (2 βαθμοί διαφορά της Ένωσης από τους πρωτοπόρους ερυθρόλευκους). Το αποτέλεσμα πέρα από την φαντασία και του πιο αισιόδοξου οπαδού του Ολυμπιακού. Θρίαμβος 6-0. 
 




(Το δημοσίευμα της εφημερίδας Βραδυνή - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

Και όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η χαρά και η γιορτή μετατρέπονται σε θρήνο και μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας. Με την λήξη του αγώνα, οι οπαδοί που βρίσκονταν στη Θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στην Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων. Η πόρτα εξόδου ήταν κλειστή. Ο πρώτος οπαδός που θα γλιστρήσει. Η μία πτώση μετά την άλλη. Φωνές. Ασφυξία. Θάνατος. Κορμιά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο. Στα σκαλιά ο ένας ποδοπατά τον άλλον.


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ)



Ο τόπος της τραγωδίας - τα σκαλιά στην Θύρα 7 στο παλιό Καραϊσκάκης - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES

36 χρόνια μετά κανείς δεν έχει ακόμη δώσει απάντηση ποιος έφταιγε. Η Πολιτεία δεν έψαξε τους ενόχους. Κάποιες βελτιώσεις έκτοτε στον τομέα ασφαλείας, αλλά ακόμη και στο 2017 υπάρχουν γήπεδα-καρμανιόλες. Η Δικαιοσύνη δεν απέδωσε ευθύνες. Και οι συγγενείς των 21 παιδιών που έχασαν σε μια στιγμή την ζωή τους, αλλά και οι οικογένειες των 55 τραυματιών, με δάκρυα στα μάτια και βουβά πια πρόσωπα, αναζητούν τις απαντήσεις.





ΘΥΡΑ 7 - 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981: https://t.co/61bddZ6f6N / Gate 7 - February 8th, 1981: https://t.co/IrXFpNZNps #olympiacos #neverforgotten1981 pic.twitter.com/3Csh5SFVX1 — Olympiacos FC (@olympiacos_org) February 7, 2017

Το ετήσιο μνημόσυνο του Ολυμπιακού αλλά και η κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των θυμάτων τουλάχιστον απαλύνουν τον πόνο τους για λίγα λεπτά. Όσο τους θυμόμαστε και τα ονόματα τους ακούγονται στο προσκλητήριο.





Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία https://t.co/yY4eigSXwD pic.twitter.com/MuWvUk3sno — AEK F.C. (@AEK_FC_OFFICIAL) February 8, 2017
Το χρονικό της τραγωδίας

16.58: Το παιχνίδι τελειώνει και ο κόσμος αποχωρεί από τη Θύρα 7 ευτυχισμένος και βιαστικός για να προλάβει να αποθεώσει τα είδωλα του. Το τουρνικέ είναι κλειστό. Ο ένας πέφτει στον άλλο πάνω στα σκαλιά. Ο πρώτος γλιστράει αφού πατάει ένα πεταμένο κάθισμα αφρολέξ... Ασφυξία, αίμα, θάνατος.

17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.


(Το δημοσίευμα της εφημαρίδας ΦΩΣ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο, ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.


(Εικόνες από το Τζάνειο Νοσοκομείο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

18:20 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ. Τσουκαντάς και κ. Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.

18:30 Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.

18:50 Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ.


(Η Θύρα 7 στο παλιό Καραϊσκάκης - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

19:00 Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.

19:15 Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.

19:30 Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.

19:40 Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή.

19:45 Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες.


(Το μημείο στο Καραϊσκάκης (2003) - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

20:00 Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχας. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.

20:15 Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.

20:30 Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.

20:50 Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.

21:00 Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.


(Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Βραδυνή - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

21:15 Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατί εμποδίζεται με την παρουσία τους η κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γινόντουσαν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά - σιγά από τα δύο νοσοκομεία...



(Πηγή: You Tube / Olympiacos FC)

Κλείνοντας την μικρή αναφορά μας στο δραματικό χρονικό των γεγονότων της 8ης Φεβρουαρίου 1981 θα σταθούμε, για να αποκρυπτογραφήσουμε τα αίτια της τραγωδίας της ΘΥΡΑΣ 7, στα λόγια -όπως τότε ειπώθηκαν- ενός από τους τραυματίες, του 18χρονου τότε, Ηλία Λύτρα ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στα σκαλοπάτια της ΘΥΡΑΣ 7.

«Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις , δέκα... εκατό»...

(Πηγή: ΠΑΕ Ολυμπιακός)





ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» https://t.co/iPx2RFjbyr #olympiacos #neverforgotten1981 pic.twitter.com/KpeZ7w9Y9f — Olympiacos FC (@olympiacos_org) February 7, 2017
Τα ονόματα των 21 θυμάτων

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

(Πηγή: ΠΑΕ Ολυμπιακός)


(Η πλάκα με τα ονόματα στο παλιό Καραϊσκάκης - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ACTION IMAGES)

cnn